Dečja pneumokokna bolest i vakcina

Šta je dečija pneumokokna bolest?
Pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih oboljenja kod dece i odraslih u svetu.

pneumokokna vakcina

Foto: Flickr

Bolest obuhvata spektar infekcija izazvanih bakterijom Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae). Procenjuje se da S. pneumoniae godišnje usmrti preko pola miliona dece mlađe od 5 godina – posebno u zemljama u razvoju.

S.pneumoniae može da izazove ozbiljna životno ugrožavajuća stanja kao što su meningitis , pneumonija (zapaljenje pluća) i bakterijemija (sepsa). Ovi tipovi infekcija nazivaju se invazivne pneumokokne bolesti (IPB) i nastaju kada bakterije pneumokoka inficiraju inače sterilne delove tela.S. pneumoniae može da izazove i manje teške, ali značajno češće neinvazivne bolesti respiratornog trakta kakve su otitis media (zapaljenje srednjeg uha), sinuzitis (zapaljenje sinusa) i bronhitis (zapaljenje vazdušnih puteva u plućima). Ove bolesti takođe mogu biti veoma ograničavajuće i uznemiravajuće za decu i njihove roditelje.

Invazvne pneumokokne bolesti

 • Invazivna pneumonija
 • Svake godine, zdravstveni sistemi u celom svetu uključeni su u lečenje 156 miliona slučajeva pneumonija među decom,  od čega se 95% novih slučajeva otkrije u zemljama u razvoju.
 • Pneumonija je najčešći uzročnik pneumokokne smrti u svetu.
 • Simptomi obično uključuju drhtavicu, jezu, visoku temperaturu, znojenje, ubrzano disanje, bolove u grudima i mišićima, slabost i kašalj kojim se izbacuje gusta, zelenkasto-žućkasta sluz.
 • Pneumokokni meningitis
 • Pneumokokni meningitis je najčešći kod dece mlađe od dve godine i odraslih starijih od 65 godina.
 • Posledice pneumokoknog meningitisa mogu biti teške –  u 20 % slučajeva fatalne, dok 25% preživelih (od čega polovina kod dece) može imati teške i ograničavajuće posledice kakve su gubitak sluha ili vida, epilepsija, problemi sa učenjem i ponašanjem (posebno kod beba i male dece), problemi sa pamćenjem, zamor i uporne glavobolje.
 • Simptomi meningitisa uključuju groznicu, tešku glavobolju, povraćanje, fotofobiju, ukočen vrat, mišićni bol, omamljenost, otežano buđenje i osip koji ne nestaje pod pritiskom
 • Pneumokokna bakterijemija

o    Predstavlja često sekundarnu manifestaciju invazivne pneumokokne pneumonije i javlja se kod približno 25% pacijenata

o    Simptomi uključuju  groznicu, glavobolju i bolove u mišićima

Neinvazivne pneumokokne bolesti

 • Otitis media (zapaljenje srednjeg uha) predstavlja jedno od najčešćih bolesti u detinjstvu. Procenjuje sa da će do treće godine 75% sve dece imati barem jednu epizodu, a daće više od jedne trećine dece imate ponavljane infekcije (definisano kao 3 ili više epizoda tokom godine)
 • Ponavljane infekcije mogu ponekad da rezultuju hirurškom intervencijom kojom se ubacuje mala metalna cevčica (gromet) kroz bubnu pnu kako bi se drenirala tečnost iz uha
 • Simptomi uključuju nemir, bol, groznicu i simptome slične gripu (crvenilo grla, prolazni gubitak sluha i oticanje gnoja iz uha ili ušiju)
 • Sinuzitis je infekcija malih vazduhom ispunjenih šupljina unutar kostiju lica i čela. Akutni sinuzitis se najčešće razvija brzo, nakon nakon prehlade ili gripa.
 • Simptomi uključuju bol i osetljivost sinusa, zapušen nos ili visoku temperaturu.
 • Bronhitis predstavlja infekciju glavnih vazdušnih puteva (bronha) u plućima
 • Obično se javlja zimi, a često razvija nakon prehlade, zapaljenja grla ili gripa. Može da se javi kod svih osoba, ali su mu skloniji pušači i osobe profesionalno izložene iritaciji pluća
 • Glavni simptom bronhitisa je kašalj koji može biti praćen žućkasto-sivim sekretom.

Ko je u riziku?

Svako može oboleti od pneumokokne bolesti, ali su neke grupe u većem riziku od drugih.  Oni uključuju:

 • Deca u najranijem uzrastu, do pete godine života i stare osobe
 • Osobe sa oslabljenim imunim sistemom (oboleli od karcinoma, leukemije, Hodžkinove bolesti ili AIDS-a)
 • Osobe koje pate od spektra hroničnih stanja kakva su bolesti pluća, srca i bubrega, dijabetes i alkoholizam

Kako se prenosi pneumokokna bolest?

Bakterije se obično prenose kontaktom sa osobom koja je obolela ili je kliconoša. Bakterije se najčešće prenose kašljanjem , kijanjem, ili dodirivanjem predmeta koji ih sadrže na sebi, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Česta je pojava da se kod ljudi (posebno dece) bakterije pneumokoka prenose i šire bez prethodno prisutne kliničke.

Kako se leči pneumokokna bolest?

U lečenju pneumokoknih infekcija praksa varira od zemlje do zemlje i zavisi i od forme bolesti, ali se uobičajeno koristi antibiotska terapija. Penicilinski antibiotici su lekovi izbora za invazivne pneumokokne infekcije, ali se rezistencija na njih tokom poslednih godina povećala.

 

Vakcinacija protiv pneumokokne bolesti

Lečenje pneumokokne infekcije antibiotikom povećava  rezistenciju.

Zbog ove rezistencije – njena prevencija vakcinacijom postaje sve važnija. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciju (SZO) – od svih javno-zdravstvenih mera – vakcinacija bi mogla da ima najsnažniji uticaj na broj novih slučajeva pneumokokne bolesti.

Pneumokokne vakcine omogućavaju zaštitu protiv infekcija  izazvanih različitim sojevima bakterija pneumokoka, koji se nazivaju serotipovi.

 • Postoji preko 90 različitih serotipova pneumoniae otkrivenih do danas
 • Globalno – 10 do 15 serotipova odgovorni su za 80-90% slučajeva svih slučajeva invazivne pneumokokne bolesti kod male dece
 • pneumoniaeserotipovi 1, 5, i 7F odgovorni su za značajan procenat slučajeva invazivne pneumokokne bolesti, u proseku 5 – 25 % slučajeva na svetskom nivou
 • Serotipovi 1, 5 i 7F češće su udruženi sa invazivnom bolešću, i mogu često da izazovu ozbiljnija ili životno ugrožavajuća stanja, kakva su komplikovana pneumonija ili empijem.

Pneumokokna konjugovana vakcina je u svetu obavezna već desetak godina a u Srbiji je trenutno dostupna kao imunizacija prema kliničkim indikacijama u zavisnosti od stanja deteta. Pneumokokna konjugovana vakcina sadrži antigene protiv 13 serotipova S. pneumonie, koji su od visokog značaja za globalnu epidemiologiju pneumokokne bolesti.  Ova vakcina je od  marta 2018. godine ušla u sistem redovne vakcinacije u Srbiji i daje se u tri doze u razmaku od šest nedelja počev od drugog meseca života, a posle godinu dana od treće doze se daje revakcina. Postoji vakcina od dva različita proizvodjača protiv pneumokokne bolesti i obe registrovane vakcine sadrže po 13 najčešćih serotipova protiv Pneumokoka za naše područje.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Poštovani, moja beba je uzrasta 6,5 meseci. Rođena je u 35,5 nedelji, carskim rezom, zbog moje hipertenzije, preeklampsije i gestacijskog dijabetesa. Male porođajne mase od samo 1550 gr. Provela 5 nedelja na Institutu za neonatologiju. Inače, beba je dobijena putem IVF-a. Otpuštena urednog opsteg stanja, do sada primila Pentaxim i Euvax B. Da li je moja beba kandidat za imunizaciju protiv pneumokokne bolesti? Unapred hvala.

 2. Marija says:

  Poštovani, moje dete je primilo sa 14 meseci prvu dozu synflorix vakcine, a sa 16 meseci drugu. Vakcinu smo kupili po savetu pedijatra. Dete do tada nije imalo nikakvih zdravstvenih problema. Međutim, godinu dana nakon druge doze vakcine u nosu su izolovane bakterije streptococcus pneumoniae 100%. Kako je to moguće?

  • MojPedijatar says:

   To je BEZAZLENA – “površinska” bakterija koja NE treba da se leči antibioticima! Vakcina stiti dete od bakterija (pneumokoka) koje prodiru u krv i “rasejavaju” se po telu deteta.

   Samo da se nos redovno ispira hipertonim rastvorom – MARISSIMO FORTE je pravi izbor

 3. Med says:

  Nase dete je na zalost upalo u grupu gde se zakomolikovalo, prvih nedelju dana nije pogodjen antibiotik (sto sirup, sto venski), te je zavrsilo sa empijemom… Mene zanima koliko je potrebno vremena da prodje od bolesti da bi se dete vakcinisalo i sta ako u tom slucaju ima vise od 2god, kako se onda daju doze i da li se kombinuje sa Pneumokok23 (tako nesto sam citala na sajtu za imunizaciju Srbije).

  • MojPedijatar says:

   Kad potpuno ozdravi i terapija se završi, da prođe par nedelja do vakcine PREVENAR 13. Ne treba ovde davati “23-jku”

 4. Jelena says:

  Poštovani,
  Moje dete je juce dobilo 2.dozu synflorex i javila mu se temperatura 38.5. I danas je ima i malo kaslje. Da li je to normalna reakcija? Jer ga je na pregledu pre vakcine doktorka poslusala i nije rekla da je prehladjen.

  • MojPedijatar says:

   Ova temperatura je ocekivana postvakcinalna reakcija…povremeni kašalj ipak ide u prilog blagoj virusnoj infekciji, ali ne mislim da ima mesta za brigu.

 5. Sladjama says:

  Moj unuk ima 7 gidina i imao je stafilokoku u nosu pio je eritromicin tab 6 dana i napra ili smi pauzu do sledeceg uzimanja brisa za kontrolu 5 dana ali je on sutradan ponovo dobio temperaturu koja je isla do 39.5 sada je ubrisu izolovana streptokoka.dali on moze da se vakcinise

 6. Jasmina says:

  Postovani, moja devojcica, rodjena 14.12.2013, dakle za 2 meseca puni 5 godina, od kako je krenula u vrtic ima ceste upale uva. Zadnji put u grlu je imala streptokoku. Pitanje je DA LI IMA SMISLA DA PRIMI OVU VAKCINU? Neki kazu da je prerasla, ja bih joj ipak dala, ali se plasim nekih kontraindikacija. hvala Vam unapred na odgovoru.

 7. Zabrinuta mama says:

  Postovani,moja devojcica ima 20meseci ,pre 4meseca je primila Simflorex vakcinu.
  Unazad mesec dana imamo problem sa gnojnom upalom uveta.Vec 5dana pije Pankav,i danas je stigo nalaz brisa S.Pneumonije osetljiv na Pankalv…..
  Sta dalje?
  Hvala

Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA