Dečije ponašanje: Pred drugima mirni, a u kući agresivni - Moj pedijatar

Dečije ponašanje: Pred drugima mirni, a u kući agresivni

Mnogi roditelji se žale da su njihova deca u javnosti mirna i tiha, a kod kuće, kada nešto nije po njihovom, agresivna i nesnošljiva

– Prefrontalni korteks je deo mozga koji kontroliše mnoge funkcije, pa i inhibitornu i kontrolu impulsa – kaže Suzan. – Kada je dete uznemireno, nervozno ili zabrinuto, ne dobija nešto što želi, on je prilično aktivan i drži ponašanje pod kontrolom. Čim se dete oseti rasterećeno i sigurno, a to je uglavnom kod kuće, ovaj mehanizam više ne reaguje na isti način.

Kada je nervozno i ne dobija to što hoće, postoje samo dva moguća odgovora – adaptacija ili agresija. Ako se na miran način ne pomiri sa tim, postaće agresivno prema ukućanima, histerisaće i dizati galamu. Suzan savetuje da se u takvim trenucima izdignete iznad mališana, a ne da mu na grub način objašnjavate zašto ne treba tako da se ponaša.

– Umesto da se fokusirate na to šta nije u redu sa njim,pomozite mu da se oseti voljeno. Lepo razgovarajte sa njim, posavetujte ga, recite mu zašto ne može nešto da dobije, a ne da mu pretite.

Novosti

3
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram