Dečaci oboleli od Kavasaki sindroma su imali koronu: Dr Vukomanović o tome koliko je bolest opasna i šta ih je iznenadilo

Dečaci stari 15 i 16 godina, kod kojih je registrovana kavasakijeva bolest, imali su koronavirus, pokazali su testovi. Još uvek nije dokazano da je uzročnik bolesti bio upravo koronavirus. Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je hospitalizovan na Institutu za majku i dete.

Foto: RTS/schreenshot

Kavasaki-sindrom dobilo je dvoje dece u Srbiji. Dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete kaže da su dečaci, stari 15 i 16 godina, imali identičnu kliničku sliku i tegobe.

Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojila su imala srčanu insuficijenciju. Primenili smo lekove za jačanje srčanog mišića”, rekao je dr Vukomanović za RTS.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću.

“Još nema dokaza da koronavirus izaziva kavasakijevu bolest”

Njihov pi-si-ar bris na koronavirus je bio negativan, ali je eliza testom na antitela utvrđeno da su dečaci bolovali od kovid infekcije.

Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je i dalje hospitalizovan na Institutu za majku i dete.

Dr Vukomanović objašnjava da je prvi slučaj kavasakijeve bolesti pre 60 godina opisao istoimeni japanski naučnik, inače pedijatar. Godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

Bolest uglavnom napada decu od 2 do 5 godina, a dečaci imali 15 i 16

Bolest je najčešće javlja u uzrastu od dve do pet godina, i veoma je retko to što se javio kod dečaka od 15 i 16 godina.

Objašnjava da bolest može da zahvati krvne sudove malog i srednjeg promera, a najznačajniji među njima su koronarni krvni sudovi, koji ishranjuju srce.

“Bolest može da dovede proširenja tih krvnih sudova, do tromboze i infarkta miokarda. Najčešći uzrok infarkta miokarda kod dece je kavasakijeva bolest”, napominje dr Vukomanović.

Pretpostavlja se da je izazivač kavasakijeve bolesti infektivni agens. Prema rečima dr Vukomanović, još nije dokazano da li je koronavirus izazvao kavasakijevu bolest kod dvojice dečaka, ali takva mogućnost postoji.

Institut će učestvovati u studiji koja ima za cilj da ispita povezanost koronavirusa i kavasakijeve bolesti.

“Nadam se da ćemo uskoro da imamo jasnije podatke i bolja znanja da li je kavasakijeva bolest uzrokovana kovidom-19”, napominje dr Vukomanović.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

close-image