Dečaci 0-36 meseci: obim glave

Obim glave – dečaci

Tabele su samo okvirni pokazatelji  rasta i razvoja i ne treba ih shvatati kao upozorenje na problem. Ako ipak sumnjate da se vaše dete ne razvija u skladu sa svojim uzrastom, obavezno se posavetujte sa svojim pedijatrom.Dečaci 0-36 meseci: obim glave

Podeli:

Komentari

 1. Moj sin ima 19 meseci i obim glave 51cm i 13kg i visok je 86cm i fontanela mu jos nije srasla da li imam razloga za brigu nasa dr je rekla da ce ga pratiti jos 6meseci a ako ne sraste kod neurohirurga na pregled zbog povecanog obima glave i ne srastanja fontanele

  Odgovori na komentar
   • Renata Stankoska 26.11.2014 u 08:36

    Moj sin je rodjen sa obimom glave 35 cm. Sada ima 4 meseca i obim glave 42 cm, visina 66 cm. Dali su ovi parametri ok za njegov uzrast? Hvala

    Odgovori na komentar
   • Moj decak je danas napunio tacno mesec dana, bili smo kod doktora i prokomentarisali su kako mu glava brzo raste u odnoso na telo,pratice situaciju. Kada se rodio OG je bio 34cm a danas 39.5. Dugacak je 61cm a tezak 5350kg. Da li je to dobro ili trebam da se zabrinem?

    Odgovori na komentar
   • Postovani

    Moj djecak se rodio sa 4 kg 54 cm i og 36 cm. Sa 10 dana je zbog urosepse zavrsio u bolnici gdje mu je izmedu ostalog uraden uzv mozga koji je pokazao da je lijeva komora sira od desne ali u fizioloskim granicama kontrola za 2 mjeseca je pokazala isti nalaz i idemo opet za 2 mjeseca. S obzirom da je uzasno zabacivao glavu sa 3 mjeseca je upucen fizijatru krenili smo na vjezbice i vjezba mozda malo manje od mjesec dana prestao je zabacivati glavu i pocea ju je drzat ne skroz stabilno al pomak je velik( sad ima 4 mj). Fizijatrica je trazila pregled neuropedijatra koji smo jucer napravili i ono sta je brine je velika glava sada je opseg 49 cm sta znaci da mu je u 4 mjeseca narasla 13 cm. Ona ga je uputila dalje da napravi eeg i pregled okulista i ponovi uzv mozga iako kaze da se moze prepisat to sve i genetici (inace muz ima vecu glavu). Sta mislite ima li razloga za brigu on motoricki napreduje guce gace vesela je beba vec je rukama hvata predmete nisam primjetila probleme vida, dapace lipo prati pogledom, samo nam je problem hipotonija misica koja se vjeubanjem polako popravlja. Uzasno me sad ta glava brine koje je vase misljenje koliko lose mogu bit prognoze na sta da se pripremim. Iskljucivo ga dojim ima 8 kg sada i 70 cm je li to previse za 4 mjeseca

    Odgovori na komentar
    • Nemoguca je precizna.procena bez pregleda i praćenja bebe, ali se po ovome čini da je beba zdrava, ali krupna (velika) beba.

     Ako ima noćnih obroka – treba ih izbaciti, oni su višak.

     Odgovori na komentar
 2. Marina Radojkovic 02.12.2014 u 21:41

  Moj decak ima 15 meseci. glava mu veca u odnosu na telo kao i kod drugih, da li zbog duge kovrdzave kose meni se cini da je i veca. Sa 12 meseci je obim bio 54 cm, tezina 11.5 kg a duzina 80 cm. Da li je to u redu? Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Tu NIJE presudan obim glave (koji je konstitucionalna – nasledna kategorija) već OBLIK glave i razvoj deteta!

   Ako je oblik glave normalan (a do sada bi Vam pedijatar signalizirao da nije tako), a dete se normalno razvija – NEMA mesta za brigu.

   Odgovori na komentar
 3. moje dete je rodjeno sa obimom glave 34cm, za sedam meseci i nedelju dana obim je narastao za 12cm, da li je to alarmantno? pitam jer nam je skrenuta paznja da se to prati jer je navodno glava narasla malo vise nego sto treba. hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Imam sina od 3 mjeseca. Rodjen je sa 3490 g, 49 cm, obim glave 34 cm.
  Na kontroli prije 5 dana imao je 6400 g, 63 cm i obim 38 cm.
  Brine nas slabi rast glavice, pa nas je pedijatrica narucila ponovno za 15 dana. Psihomotorno je potpuno uredno razvijen, vesela je beba, promatra si rucice, poceo je gugutati, lijepo spava.
  Fontanela je uloziva za jagodicu prsta.
  Kako mu mozemo pomoci u slucaju da se na kontroli ne vidi znacajniji pomak u rastu obima? Da li postoji neka terapija? Sta se uopce radi u takvim slucajevima?
  Hvala puno

  Odgovori na komentar
 5. Moje dete je rodjeno sa OG 34, a težak 3100, sada sa 10 meseci, OG 43.3, fontanela zatvorena i zakazan skener zbog malog rasta glave. Oblik je normalan,a pošto je i kilaža manja,sada sa 10 meseci ima nepunih 8 kg, dr kaze da mali rast glave može biti i konstitucionalan. Da li je rast glave od 9-9.5 cm za deset meseci,zaista suviše mali.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno je Vaš pedijatar ovo dobro procenio, a kad se obavi skener – sve će biti sasvim jasno. Mislim da mirno možete sačekati termin za ovo snimanje.

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 2412345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA