Deca svakog dana pretrče maraton

Deca svakodnevno troše tri puta više energije od odraslih. Zbog toga, stručnjaci upozoravaju da dečja ishrana mora da bude bogata vitaminima, gvožđem i kalcijumom

Foto> Pixabay

Za mališane, naročito dečake, često se kaže da su aktivni kao da su uključeni u struju. Roditeljima je ponekad teško da ih prate, a rezultati jednog britanskog istraživanja su pokazali i zašto.

Naime, deca svakodnevno troše tri puta više energije od odraslih. Stručnjaci to slikovito pojašnjavaju: dnevno potroše onoliko energije koliko bi odrastao čovek potrošio tokom 83 runde u ringu, odnosno tokom 249 minuta boksa, svakoga dana su toliko aktivna da bi, kada bi se dužine svih njihovih kretnji u parku, pesku ili u zatvorenom prostoru sabrale, to bi iznosilo čak 48 kilometara. A može i ovako: njihove aktivnosti zahtevaju toliku količinu energije koja može da se meri sa tri fudbalske utakmice odigrane u jednom danu!

Zbog svega toga, stručnjaci upozoravaju da dečja ishrana mora da bude bogata vitaminima, gvožđem i kalcijumom, kako bi zadovoljila njihovu potrebu za energijom.

Nutricionistkinja dr Keri Rakston, istakla je:
– Da deca vide roditelje kako svakoga dana trče maraton, kao što to čine oni, bila bi veoma impresionirana.

Najvažnije je da roditelji shvate da je deci neophodna bogatija ishrana, koja podrazumeva namirnice bogate vitaminom C, kalcijumom, cinkom i gvožđem.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

  1. Biljana says:

    Moj decak ima 6 meseci i 22dana,sa sedenjem je samostalno poceo jos pre mesec dana i to bez naslanjanja ili podupiranja. A sada je nas problem stajanje, naime,gde god da ga spustim,bilo da je to krevetac,ogradica,pod ili… on nadje nacina da se uspravi na noge i tako stoji dok ga ja ne vidim i spustim ga. Nekad ga nocu zateknem kako u kreveticu stoji i posmatra nas. Pa bih vas zamolila da mi kazete jel moze nesto da mu fali zbog kukica ili nozica? Stvarno sam zabrinuta jer ma koliko pazim postoje situacije kad iskoristi priliku.
    unapred zahvalna

    • MojPedijatar says:

      NEMOJTE te ga stimulisati da staje na noge, ali ga ni ne sprečavajte – neka beba radi ono što želi!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA