I deca "robuju" predrasudama - Portal Moj pedijatar

I deca „robuju“ predrasudama

Da devojčice pretežno biraju „ženska“ zanimanja, a dečaci „muška“, znamo odavno, ali da ova podela nastaje u ranom detinjstvu, zaključak je obimne britanske studije

Da devojčice pretežno biraju „ženska“ zanimanja, a dečaci „muška“, znamo odavno, ali da ova podela nastaje u ranom detinjstvu, zaključak je obimne britanske studije u kojoj je učestvovalo 400.000 mališana. Deca starosti 4-14 godina odgovarala su na pitanje šta žele da budu kad porastu. Na spisku zanimanja bili su novinar, pilot, hirurg, policajac.

Zaključak je da čak i deca u uzrastu 4-6 godina pokazuju rodne stereotipe. Čak 80 odsto dečaka u tom uzrastu odgovorilo je da želi da bude pilot, a isto je učinila tek svaka peta devojčica. S druge strane, za 63 odsto devojčica, najprimamljivije zanimanje je stjuardesa. Svaki treći dečak želeo bi da bude stjuard.

Stereotipi se nastavljaju kako deca rastu, pa su slični procenti dobijeni i u uzrastu 11-14 godina.

Stručnjaci se pitaju kako ohrabriti devojčice da studiraju matematiku, tehnologiju, inženjerstvo i prirodne nauke kad se rodne razlike osećaju mnogo pre 14. godine.

Kako kaže Meri Basted iz Asocijacije nastavnika, tragedija je da društvo ide unazad. Osamdesetih, mnogo je urađeno po pitanju stereotipa, pa su devojčice birale matematiku i prirodne nauke, ali sada je društvo ponovo na testu da se izbori sa predrasudama oko muških i ženskih zanimanja jer deca biraju ono što im je poznato.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram