Deca od roditelja nasleđuju emocije za druge

Ukoliko deca od roditelja ne slušaju ili ne doživljavaju emociju, jako je mala verovatnoća da če izrasti u ljude sa empatijom

Foto: Canva

Psiholog Lori Dej upozorava da odrasli greše kada se ponašaju na jedan način, a žele da njihovi mališani praktikuju sasvim drugačije životne obrasce, kažnjavajući ih čak što su se prema njima ili nekome drugom poneli hladno, grubo, sebično. NJegova poruka je da roditelji moraju decu da uče da budu empatična, sami se ponašajući na takav način.

Samo je potrebno da se o tome razgovara i da se na tome kontinuirano radi, jer empatija jeste zarazna.

– Lekcija o saosećajnosti je važna jer uči male ljude kako da poštuju tuđa osećanja i uverava ih da je to važno – kaže psiholog. – Dužni smo da podignemo generacije klinaca sa mnogo više empatije prema drugima.

Istina je da nečije najveće poteškoće negde drugde ne negiraju naše sopstvene, ali mnogi roditelji se zaista trude da nauče decu da budu humana i pomažu onima kojima je to potrebno. Vode ih u javne kuhinje i ohrabruju ih da prave štandove na kojima prodaju limunadu kako bi prikupili novac za žrtve vremenske nepogode ili nekih drugih tragičnih okolnosti. S vremena na vreme, neko podeli na društvenim mrežama takvu priču o detetu koje želi da promeni svet, a ja sam sigurna da će to kasnije i uraditi.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA