Deca kragujevca prave pametne košnice

Deca iz Kragujevca prave pametne košnice

Na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija prvo mesto osvojilo preduzeće Lego Buz z iz Prve kragujevačke gimnazije proizvodom koji prati stanje pčelinje zajednice

Učenička kompanija Lego Buz z iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, saopšteno je danas iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom posebnih ramova za košnice sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelaru omogućavaju konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice.

Pet kragujevačkih srednjoškolaca i njihova nastavnica-mentorka će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu, na kome će učestvovati još 35 zemalja.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija S Mas s iz Gimnazije Bora Stanković u Nišu, sa specifičnim proizvodom od „pametne mase“ koja razvija finu motoriku kod dece.

Treće mesto pripalo je učenicima iz kompanije Eko Kom školskog centra Nikola Tesla u Vršcu, koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva.

Specijalnu TeleGroup nagradu za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija dobili su učenici iz kompanije Rain Drop iz srednje škole Sveti Ahilije u Arilju, koji izrađuju sisteme za automatske navodnjavanje.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Srbije Godina preduzetništva koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine koju je osvojio Bratislav Vasić iz Ekonomske škole u Nišu, kao i za najboljeg poslovnog volontera godine koju je osvojio Vlaisav Filipović iz UniCredit banke.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram