Danas zaseda krizni štab. Da li nam prete nove mere i koje?

Korona plamti. Juče ponovo imamo brojku od 90 plus zaraženih. Najnoviji podaci govore da je u poslednja 24 časa registrovano 96 novozaraženih, a jedna osoba je preminula.

Foto: Pixabay

Juče je najavljeno i da će sutra zasedati Krizni štab, a da će zbog novog naleta korone KBC Bežanijska kosa postati kovid-bolnica. Iako u ovoj fazi 100 novih slučajeva infekcije nije isto kao i u martu, kada je klinička slika bolesti bila teža, i veći broj inficiranih je morao na bolničko lečenje, ipak ponovo moraju da se obezbede dodatni kapaciteti.

Lekari izražavaju zabrinutost. Juče su se i dr Predrag Kon i dr Srđa Janković oglasili na temu razbuktavanja korone i eventualnog uvođenja novih mera.

Prema rečima dr Jankovića, potencijal da se virus korona u zemlji “razbukti” postoji. Napomenuo je da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke, pre svega nošenje maske i fizička distanca.

S odmora se oglasio dr Kon i na svom Fejsbuk profilu napisao da je “epidemiološka situacija sa kovidom-19 u Beogradu ponovo preteća”. Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu, napisao je, i dodao: “Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju s Francuskom ili Nemačkom”.

Dakle, kako najavljuje naš iskusni epidemiolog i član Kriznog štaba, restriktivne mere poput policijskog časa i vanrednog stanja nisu za očekivanje.

Međutim, šta jeste? Nekih zabrana i obaveza će, kako su istakli, sasvim izvesno biti. Kako su naveli, moguće su:

1.Zabrane poseta bolnicama, a pretpostavlja se i staračkim domovima

2.Obaveza nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama

3.Ograničavanje okupljanja na otvorenom

4. Smanjivanje limita za okupljanja u zatvorenom (do 500 osoba trenutno)

5.Ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti.

Dr Tidorović je danas izjavio da ako bismo bili apsolutno odgovorni prema sebi i drugima oko sebe, restriktivne mere neće morati da se uvode. “Ako nismo, onda treba postaviti pitanje da li u gradovima gde je veći rizik moraju da se sprovode dodatne mere, ograničenja okupljanja, sportske aktivnosti i slično”, istakao je za RTS.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA