Danas sednica Kriznog štaba: Da li se ponovo zatvaraju vrtići? Početak nove školske godine pod znakom pitanja

Krizni štab za borbu protiv korona virusa održaće danas sednicu, čini se, odlučujuću u trenutku kada KOVID 19 već nekoliko dana piše trocifrene brojke novih obolelih u Srbiji.

Foto: Pixabay

Kako Telegraf saznaje, na današnjem zasedanju naći će se nekoliko ključnih mera koje će važiti za Beograd, u kojem je danima dve trećine novih obolelih, i druge gradove u kojima raste broj zaraženih. Ono što je sigurno jeste da će se ograničiti rad klubova, splavova, kafića i restorana, razmatraće se ponovo zatvaranje ili ograničavanje rada vrtića, mature i rekreativne će najverovatnije biti zabranjene a upitan je i početak školske godine u septembru.

Ono što je sigurno jeste da vanredno stanje i karantin sigurno neće biti uvedeni, a biće razmatrano uvođenje vanredne situacije u Beogradu.

Kako su mediji preneli, očekuje se da se sutra u vezi sa novim merama obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako navodi izvor inače član Kriznog štaba, koji nam je svaku od ovih stavki objasnio pojedinačno, dodatne mere se moraju preduzimati jer je korona virus sada više širi u odnosu na mart i april.

– Odnosno, ako je tada jedna pozitivna osoba prenosila zarazu na dve do četiri, sada jedna osoba zarazi 10. Inače, nije smrtonosniji ili agresivniji u odnosu na taj period. Ali, pošto su prenosioci sada, uglavnom, mladi, zato na neki način moramo da utičemo na njihovo kretanje a to ćemo pokušati da učinimo tako što ćemo da ograničimo rad klubova i splavova, oni neće raditi posle 23 sata, kao i kafića i restorana, koji će morati da zatvore svoja vrata u 19 ili 20 sati – navodi naš izvor.

Naš sagovornik dodaje da će upravo zbog ovakve prirode širenja virusa, članovi razmatrati i zatvaranje vrtića.

– Nije isključeno da decu vratimo kući, eventualno da u vrtiće ostanu samo ona koju roditelji zbog poslovnih obaveza ne mogu da čuvaju. Deca bolest odlično podnose, i ona uglavnom nemaju simptome, ali su veliki prenosioci zaraze – objašnjava naš izvor.

Dodaje da ima članova Štaba, koji su za zabranu matura i rekreativnih nastava, koje samo što su počele da se održavaju. Takođe, napominje, i da je početak nove školske godine pod znakom pitanja:

– Sva je prilika da će i se i od septembra držati online nastava.

Podele u taboru

Svi ovi predlozi naći će se sutra pred epidemiolozima, infektolozima, virusolozima, pulmolozima i drugim stručnjacima i predstavnicima Vlade koji su u Kriznom štabu za borbu protiv KOVID-a 19.

Oko pojedinih predloga već su se pojavila neslaganja. Kako saznajemo, ima članova koji neće podržati predlog dr Predraga Kona, epidemiologa, da se stariji od 65 godina ovog puta zatvaraju odnosno da im se ograniči kretanje.

On je, da podsetimo, kazao da će podneti ostavku ukoliko se ovog puta starijima od 65 godina ograniči kretanje. Prema našim saznanjima, prof. dr Darija Kisić Tepavčević koja je prethodna dva dana provela na Zlatiboru, gde je bio i prof. dr Branislav Nestorović, smatra da ne treba u vezi sa ovim stati Konu u stranu, a pokušavala je da privoli i Nestorovića u vezi sa tim.

Razbuktavanje pika u julu, korona će nestati u novembru

– Ovako će nam biti sve do novembra. Možda se posle jula i do druge polovine septembra korona malo smiri, ali i tada su moguće pojave novih žarišta i manji pikovi – kaže naš izvor.

Izvor: Telegraf

Podeli:

Komentari

  1. Gordana Kocmaros Peic 29.06.2020 u 17:41

    Da li su i pedijatri mozda za to da se zatvore ponovo vrtici??? Deca su mala i ne razumeju da se rastojanje mora drzati… Iako kazu da bih malu decu hvatao neki blazi oblik bolesti… Ipak su mali i slabog imuniteta

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA