Danas je Svetski dan pričanja bajki

„Ako želite da vam dete bude inteligentno – čitajte mu bajke. A ako želite da bude veoma inteligentno – čitajte mu još bajki.“ Albert Ajnštajn
Svetski dan čitanja bajki obeležava se 26. februara širom sveta. Ovaj nezvanični praznik smišljen je sa idejom da se roditelji podstaknu da s decom čitaju i pričaju bajke i da se kroz to i sami prisete svog detinjstva i omiljenih priča koje su slušali kao mali.

Bajke su važne za decu jer ih od malih nogu uče da razlikuju dobro od zla i na prijemčiv način prenose univerzalne poruke o važnim moralnim vrednostima – poštenju, hrabrosti, iskrenosti… Bajke omogućavaju detetu da razvija maštu slušajući o različitim ličnostima, dalekim prostorima i čudnovatim događajima, a što je još važnije – upoznaju decu sa osobinama opisanih likova, s njihovim međusobnim odnosima i posledicama s kojima se oni suočavaju. Na taj način, slušajući o junacima iz bajki, deca uče mnoge važne životne lekcije.

Čitajući bajke, kod dece razvijamo veštine slušanja, koncentracije i kreativnog mišljenja. Bajke pomažu kod obogaćivanja detetovog rečnika i pomoću njih deci možemo na zanimljiv način približiti svet čitanja i knjiga. Iako su bajke ponekad zastrašujuće, one malim čitaocima mogu pomoći da nauče da se nose sa strašnim temama, a takođe mogu podstaći roditelje da, dok čitaju bajke, s decom razgovaraju o mnogim važnim temama.

Kako čitati bajke?

  • Uključite decu u čitanje bajke. Neka kažu „kva, kva“ svaki put kada pomenete Ružno pače ili neka imitiraju pokrete dečaka dok se vere uz stabljiku čarobnog pasulja. Na taj način ćete im pomoći da razviju koncentraciju i pažnju, ali i da se dobro zabave.
  • Glas kojim čitate prilagođavajte različitim junacima iz priče. Imitirajte razne zvukove, prikažite tugu, sreću i ostale emocije junaka – to će priču učiniti uzbudljivijom i podstaći će slušaoce da maštaju i zamišljaju scene iz bajke.
  • Potrudite se da tokom čitanja detetu objasnite nepoznate reči. Ako naiđete na neku arhaičnu reč ili pojam koji dete ne zna – zastanite i pokušajte da mu objasnite o čemu se radi.
  • Postavljate pitanja dok čitate. To je odličan način da deci održite pažnju i da unapredite njihove veštine slušanja i povezivanja.
  • Pitajte decu kako bi oni završili bajku. Možda se pred vama krije budući pisac!


Edicija Bajke za najmlađe

U novoj ediciji Bajke za najmlađe u izdanju Kreativnog centra najpoznatije bajke sveta prilagođene su uzrastu najmlađih čitalaca. Ove kartonske slikovnice namenjene su deci starijoj od dve godine i odličan su izbor za prvi susret s čuvenim bajkama.

Prve u ovoj seriji bile su knjige Pepeljuga i Princeza na zrnu graška, a nedavno su objavljene još četiri bajke: Mačak u čizmama, Uspavana lepotica, Snežana i sedam patuljaka i Ružno pače.

Tekstovi poznatih bajki, koje su prilagodili i saželi Simeon Marinković i Slavica Marković, podstiču dete da dopuni i proširi priču, a privlačne ilustracije domaćih ilustratorki pozivaju na pažljivo posmatranje i uočavanje detalja. Tekst ovih bajki prilagođen je malim čitaocima, uz kratke i jednostavne rečenice, krupna slova i živopisne ilustracije.

Komplet od šest ilustrovanih bajki namenjenih najmlađim čitaocima snižen je za 30%!  Ova akcija važi na sajtu Kreativnog centra, kao i u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (TC Eurocentar, Makedonska 30).

 

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA