Đačke uniforme od 01.septembra u najmanje stotinu škola

Prvi podaci Ministarstva prosvete po anketiranju roditelja i nastavnika. Mnoge su odbacile predlog, mnoge se nisu izjasnile

Uniforme će od 1. septembra nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, pokazuju prvi podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji su dobijeni na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji. Mnoge škole nisu se o tome izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da đaci nose odeću sa školskim grbom već su počele da kuju finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

Većina, ipak, i dalje očekuje od Ministarstva dodatna uputstva, a najveće dileme su oko toga ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta – letnji i zimski, kao i da li će da imaju samo gornji ili i donji deo.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija potpuno dobrovoljna i da će uniforme uvoditi samo škole u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

– Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju – kaže, za „Novosti“, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. – Treba da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešavati veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. Na teritoriji Školske uprave Užice anketa je sprovedena u 44 osnovne škole, a devet ih se izjasnilo za uniforme. U ŠU Sombor 20 odsto škola uvodi uniforme, u ŠU Požarevac 62 od 71 anketirane, a u Kruševcu je 68 odsto anketiranih učenika i roditelja podržalo školsku odeću. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljenja mišljenja u većini škola. U ŠU Čačak je, od 39 škola, 19 podržalo predlog, a sedam je izrazito protiv njega.

Jedna od osnovnih škola u kojoj planiraju da uvedu uniforme je „Učitelj Tasa“ iz Niša.

– Većina roditelja se u anketi izjasnila za uvođenje uniformi, a i đački parlament je podržao ideju – kaže, za „Novosti“, Radmila Krstić, direktorka škole. – Nismo još počeli realizaciju ovog projekta, jer čekamo dodatne instrukcije od Ministarstva prosvete. Imamo dileme oko finansiranja, kao i toga koliko kompleta uniformi deca treba da imaju.

U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.

I MAJICA JE UNIFORMA

– NIJE naša ideje da se nabavljaju skupe školske uniforme, da škole time pokazuju svoj prestiž. To može da bude i obična majica, ali važno je da na sebi ima grb škole, kako bi kod dece pojačala osećaj pripadnosti toj školi – objašnjava Vesna Nedeljković. – Cilj je da se razvije kolektivni duh, da se povećaju svest i odgovornost učenika, a škole dobiju dodatni imidž.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram