Đaci neće biti uskraćeni: Ekskurzije i proslave tokom leta

Putovanja od 1. juna, za maturske večeri mnoge škole već rezervisale hotele

Foto> Pixabay

Iako je bilo gotovo izvesno da ove godine neće biti ni ekskurzija, ni maturskih večeri zbog epidemije virusa korona, stvari su se, izgleda, promenile.

– Od 1. juna mogu da se organizuju đačka putovanja – poručio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević. – Školama je upućen dopis, a one mogu da se opredele za neku od opcija – da se putovanje realizuje, da zamene putovanje za vaučer ili da uzmu novac, s tim što za to postoji određeni vremenski rok. Maturanti koji imaju predviđena putovanja za inostranstvo moraće da ih zamene za neku destinaciju u Srbiji. Organizovanje ekskurzija biće lakše za mlađu decu, jer nemaju obavezu naknadnog odgovaranja za ocene niti polaganja nekih ispita.

Istovremeno, direktori škola sa kojima smo razgovarali nisu dobili nikakav zvaničan dopis. Oni kažu da je organizacija ekskurzija u junu teško izvodljiva, jer maturanti imaju probu male mature, pa malu maturu, a za to je potreban veliki angažman nastavnog kadra koji je opet zadužen i da vodi decu na ekskurzije.

Ipak, Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”, kaže nam da postoji mogućnost da se ekskurzije realizuju tokom celog leta i da treba ukopiti termine i obaveze dece.

Neće biti “zabranjene” ni proslave maturskih večeri. Većina škola je proceduru oko izbora hotela, raspisivanjem javne nabavke, završila i pre proglašenja epidemije. Usledila je pauza, ali kako mere popuštaju iz dana u dan, škole su počele da rezervišu termine za jul.

Prema rečima Jasmina Nikolovskog, direktora Gimnazije “Patrijarh Pavle”, đački parlament je odlučio da proslava mature, kao i prethodnih godina, bude u hotelu “Hajat”. Pre odlučivanja, predstavnici učenika su sa razrednim starešinama obišli sve hotele koji su poslali ponudu.

– Naši maturanti će imati matursko veče 4. jula, ako se ukine zabrana održavanja skupova za više od 100 ljudi. U suprotnom odložićemo je za avgust – kaže Nikolovski. – Prvobitno je trebalo da bude u junu, ali to nije bilo moguće. Oni se odavno spremaju za maturu, kupljene su haljine, odela… Bilo bi im bilo veliko razočaranje da ne odu.

I u Drugoj ekonomskoj školi maturantima će izaći u susret i ispuniti im, sasvim sigurno, najveću želju.

– Đaci su već izabrali “Kraun plazu”, a rezervisali smo termin od 5. do 10. jula – kaže Dejan Nedić, direktor škole. – Matursko veče je za njih jedan od najvažnijih događaja, tokom školovanja.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović kaže da đaci ove godine neće imati matursko veče. Škola nije ni počinjala postupak izbora hotela, tako da je kasno bilo šta raditi.

CENA večere sa zabavnim programom se kreće od 3.600 do 7.600 dinara. Većina beogradskih maturanata bira “Hajat”, iako je među najskupljima. Odluku gde će se slaviti matursko veče donosi đački parlament, na predlog učenika.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA