Da li su zaposlene mame gore?

Da li su mame koje rade gori roditelji od onih koje ostaju kod kuće sa svojom decom? Prema najnovijoj demografskoj analizi, odgovor je ne.

Studija je otkrila da zaposlenost ne utiče na kvalitet roditeljstva.

Istraživači Pinka Čater, Sara Marković i Džin Bruks proučavali su zdravlje i mentalno zdravlje majki, stres kod roditelja i sveukupne kvalitete odnosa sa decom. Takođe su uzeli u obzir “majčinsku osetljivost” tako što su posmatrali roditeljsku interakciju sa decom. Razmotrili su i količinu sati koje mame provode na poslu, fleksibilnost posla, depresiju, stres i opštu dobrobit porodice – a sve to putem učešća žena u telefonskom razgovoru.

Žene sa tromesečnim bebama prijavile su veći stepen stresa, depresije, gore zdravlje i veći stres porodice u odnosu na majke koje ostaju kod kuće. Ali dok je i 6 meseci nakon dobijanja deteta veći stres zabeležen kod zaposlenih majki, on nema nikakve veze sa kvalitetom roditeljskih obaveza. Zaposlene mame čak više uživaju u roditeljstvu.

Studije pokazuju da majke koje su u depresiji i pod stresom, negativno utiču na celu porodicu i na razvoj dece, naročito tokom prvih pet godina.

Ključni faktor je – vreme. Za 4, 5 godina majke su se opet prilagodile situaciji na poslu i naučile su da balansiraju vreme između poslovnih i porodičnih obaveza. Ta tranzicija nije laka, ali je dostižna.

Treba se prilagoditi novom životu, profesionalnom i porodičnom. Zato je porodiljsko odsustvo toliko važno – ono je potrebno da bi se žene potpuno posvetile svom detetu. Podjednako je teško mamama da se vrate na posao i ponovo integrišu u poslovne situacije. Odsustvo sa posla je ključno, ali ono ne garantuje ni zdravu decu ni zdrave roditelje.

Roditelji moraju da shvate koliko dugo to odsustvo treba da traje. “Rezultati pokazuju da je povratak na posao odmah nakon porođaja težak za prosečnu porodicu i da povećava nivo stresa,” napisali su autori studije. Potreban je duži izostanak ili manje radnih sati prvih par meseci od rođenja bebe.” To vodi ka zdravijim i roditeljima i bebama.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA