Da li su beskontaktni toplomeri štetni?

U toku pandemije korana virusa upotreba beskontaktnih toplomera (IR toplomera) je značajno povećana.  IR toplomeri koriste u vrtićima, bolnicama, i drugim ustanovama.

Foto: Pixabay

Na društvenim mrežama su se pojavile sumnje o štetnosti beskontaktnih toplomera i o njihovom uticaju na pinealnu žlezdu.

Šta je u stvari  pinealna žlezda?

Epifiza ili pinealna žlezda (lat. glandula pinealis) je mala endokrina žlezda smeštena na bazi mozga, između moždanih hemisfera. Kod čoveka, ova žlezda je veličine zrna pšenice. Oblik žlezde podseća na borovu šišarku, po kojoj je i dobila ime. Epifiza luči melatonin – hormon koji reguliše budnost i spavanje.

Da li je moguće da se redovnim merenje temperature IR toplomerom može oštetiti pinalna žlezda?

Full Fact u svojoj analizi navodi da ovaj toplomer ne emituje, nego meri infracrveno zračenje:

Beskontaktni infracrveni toplomeri rade tako što mere infracrveno zračenje koje emituje objekat ili osoba, i pretvaraju ga u temperaturu. Obzirom da ovi uređaji infracrveno zračenje mere, a ne emituju, osoba čija se temperatura meri nije podvrgnuta nikakvoj dodatnoj infracrvenoj radijaciji. Crveno svetlo koje se vidi na ovim uređajima je samo to – zrak svetlosti koji služi da pomogne korisniku/ci da ispravno usmeri toplomer.

Takođe, u francuskoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost medicine i zdravstvenih proizvoda,  AFP-u je 23. jula, 2020 potvrdila da tokom merenja temperature testirani pojedinac ni na koji način nije izložen radijaciji infracrvenih zraka.

Toplomer zapravo, kroz sočivo na senzoru, hvata infracrveni spektar koji “zrači” ljudsko telo. U zavisnosti od dužine talasa radijacije, toplomer pokazuje višu ili nižu temperaturu.

– Svetlo je veoma slabog kapaciteta da bi prošlo kroz lobanju. Čak i ako dužina infracrvenih zraka lakše prodire, bilo bi potrebno da se potpuno prođe kroz lobanju da bi se stiglo do ove male žlezde koja se nalazi na dnu mozga – rekla je Mirej Rosel iz francuske Nacionalne agencije za bezbednost medicine za AFP.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA