Da li nam deca provode manje vremena napolju nego zatvorenici?

Današnja deca toliko malo vremena provode na čistom vazduhu, da maltene i ne znaju šta je to priroda uživo

deca u prirodi
Digitalizacija i roditeljski strah su glavni krivci što deca vode izolovan način života. Pošto deca danas provode jako malo vremena u prirodi, zdravlje im je prilično oslabljeno, a i gube osećaj za okolinu.

Istraživanja pokazuju da tri četvrtine britanske dece provodi manje vremena napolju nego zatvorenici, što je rezultat “digitalnog doba“. Naučnici obrazlažu da je aktivno igranje dece veoma važno za njihovo zdravlje i razvoj, ali da roditelji danas imaju strah od otvorenog prostora za decu, kao što su parkovi, šume i slično, piše The Guardian.

Najnovija istraživanja pokazuju da svako deveto dete iz Britanije, tokom prošle godine, nije kročilo u park, šumu, na plažu… Ispitujući 2.000 roditelja dece uzrasta od 5-12 godina, oni su došli do podatka da 74 odsto dece provede napolju manje od jednog sata dnevno. Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija za zatvorenike, njima se mora obezbediti bar sat vremena dnevno aktivnog vežbanja na čistom vazduhu. Ovo govori da se većina roditelja prema svojoj deci ponaša gore od države prema zatvorenicima.

Ova studija je pokazala da se, za samo tri godine, broj sati koje deca provedu igrajući elektronske igrice povećao tri puta i sada dostiže gotovo dva puta veću cifru od broja sati koju deca provedu napolju.

– Odgovorni smo za odgajanje svoje dece u izolaciji, jer im uskraćujemo pravo na slobodno detinjstvo. Sve ovo kasnije utiče na njihovo psihičko i fizičko zdravlje – kaže Mark Sirs, koji se bavi promocijom aktivnog igranja.

Liz Tras, sekretar za ekologiju, je obećala da će od ove godine svako školsko dete imati mogućnost da poseti nacionalni park i istakla da je svesna potrebe da deca uče u prirodi.

– Naša deca bi trebalo da se penju po drveću, a ne po zidovima – ističe gospođa Tras.

Istraživanja iz 2013. pokazuju da četvoro od petoro dece nema adekvatan odnos prema prirodi.

Telegraf.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA