Da li je sir dobar za prevenciju karijesa?

Poznato je pozitivno delovanje mlečnih proizvoda,a posebno sira na neutralisanje bakterijskih aktivnosti na zubima koji izazivaju zubni kvar.

Dve naučne studije objavljene poslednjih godina u eminentnim časopisima Int. J. Clin. Pediatric Dent (2012) i General Dentistry(2013) još više potvrđuju i rasvetljavaju ove tvrdnje.

Kod dece (12-15 god) koja su uzimala različite mlečne proizvode(48h nisu prala zube  tako da se nagomilao zubni plak) poput kačkavalja, svežeg sira, mleka i jogurta mereno je koliko se neutrališe (opada) kiselost (raste pH) i koliko je to dugo trajalo.

U drugoj studiji deca su prvo jela čokoladu i time izazivali povećanje kiselosti na površini zuba (uzrok topljenja gleđi), a zatim koristili meki sir i industrijski krem sir.

Utvrđeno je da žvakanje kačkavalja dovodi do značajnog smanjenja kiselosti i da se na površini zuba viši pH (bazičnost) održava i do 30 minuta.

Mleko i jogurt nisu dovodili, osim u samom početku do značajnog povećanja kiselosti, ali nisu ni održavali baznu (alkalnu)  sredinu.

Ispitivanja posle uzimanja čokolade su pokazala da posle konzumiranja svežeg sira kao i krem sira zaštitni efekti – povećanje pH, bazna sredina, se primećuju već posle 5 minuta, povećava se i do 30 minuta, i zatim dolazi do blagog pada, ali su i u naredinih 60 minuta pH ne vraća na početne vrednosti. Nisu primećene bitnije razlike u smanjenju kiselosti između dece sa prisutnim karijesom i dece bez karijesa posle uzimanja sira.

Na osnovu svih dosadašnjih istraživanja može se preporučiti:

-Mlečni proizvodi su idealna hrana za između obroka (tu ne spada slatki jogurt i čokoladno mleko).

-Sirevi bilo koje vrste imaju čak i zaštitno i neutrališuće dejstvo, mada se veća bazičnost ostvaruje sa kačkavaljima.

-Mleko i jogurt imaju, kada se samostalno uzimaju, manje zaštitne efekte, ali nisu kariogeni. U kombinaciji sa ugljenim hidratima (keks, pahuljice, hleb i sl. ) jesu.

-Posle uzimanja kariogene hrane ili posle obroka uopšte najbolje bi bilo završiti sa komadićem sira.

Prof.dr Jovan Vojinović

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA