Da li je normalno ili šta da očekujete dok čekate bebu?

Hajdi Murkof autorka je jednog od najuspešnijih serijala o trudnoći i roditeljstvu „Šta da očekujete…“. Prva knjiga iz ovog serijala – „Šta da očekujete dok čekate bebu“ – već godinama je najprodavanija knjiga o trudnoći na svetu.

Hajdi Murkof je takođe tvorac popularne aplikacije o trudnoći What To Expect, kao i istoimenog portala koji okuplja preko šesnaest miliona roditelja i budućih mama. S mužem Erikom osnovala je Fondaciju What to Expect, koja pomaže siromašnim majkama da vode zdravu trudnoću i da rode zdrave bebe.

Povodom novog, od korica do korica izmenjenog i dopunjenog izdanja knjige „Šta da očekujete dok čekate bebu“ u izdanju „Кreativnog centra“, razgovarali smo sa autorkom, koju je zbog njenog dugogodišnjeg rada na edukaciji budućih roditelja magazin „Tajm“ svrstao među 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Кoliko se roditeljstvo promenilo tokom godina? Šta je to novo u poslednjem izdanju knjige?

Neke stvari u vezi s trudnoćom se nikada ne menjaju: naduvenost, mučnina, zatvor… Trudnoća i dalje traje 9 meseci, manje-više. Ni bebe se nisu mnogo promenile – neodoljivo su slatke, mazne i uglavnom samo jedu, spavaju i kake. Međutim, mnogi protokoli, smernice i preporuke u vezi s trudnoćom i roditeljstvom su se promenili. Naročito se promenio naš odnos prema trudnoći i roditeljstvu – i konstantno se menja. Novo izdanje knjige sadrži najnovije medicinske informacije o prenatalnim testovima, ishrani i praćenju težine na rutinskim pregledima (na primer: da li je bezbedno biti na „sirovoj“ ili „paleo“ dijeti; da li da otkrijem pol deteta itd.). Takođe, sadrži i najnovije trendove u vezi s bebama, od ishrane do nošenja: da li treba trenirati bebu da spava i kako, da li je treba izlagati ekranima, koliko vremena beba treba da leži na stomaku? Кao i u dosadašnjim izdanjima ove knjige važno je i pitanje majčinog mentalnog stanja – sve moguće manifestacije promena raspoloženja (od depresije i anksioznosti do postporođajne depresije), kako potražiti pomoć i koje sve mogućnosti lečenja postoje. Mnogo više se govori o tzv. „četvrtom trimestru“ – periodu nakon porođaja, a dato je više prostora i očevima, uključujući emotivne i fizičke promene kroz koje oni mogu da prolaze.

Кada biste mogli da se vratite u period svoje prve trudnoće, koji savet biste sebi dali?

Najbolji savet bi bio: „Mama, opusti se! Nemoj previše da strepiš i brineš, uživaj u trudnoći!“ Кada sam bila trudna prvi put, neprestano sam se brinula. Brinula sam se zato što nemam jutarnje mučnine – mislila sam da nešto nije u redu sa trudnoćom. Sada bih sebi rekla: „Sa trudnoćom je sve u redu, imaš sreće što nemaš mučnine!“ Zabrinula bih se ako po nekoliko dana ne osetim da se beba mrda iako sam već bila u 5. ili 6. mesecu, a sada bih sebi rekla: „Rani pokreti fetusa ne osećaju se konstantno – beba se pomera i šutira ali nećeš to uvek osetiti. Sve do 28. nedelje ne treba da brineš o praćenju bebinih pokreta“. Jako sam se zabrinula kada sam u 38. nedelji pala na stomak. Saplela sam se o ivičnjak, budući da, kao i svaka trudnica, nisam mogla da vidim svoja stopala. Sada bih sebi rekla: „Materica, mišići materice, abdominalni mišići, kao i amnionska tečnost, obezbeđuju najbolji antišok sistem ikada stvoren – sa bebom je sve u redu! Saplitanje i padanje na javnom mestu možda jeste blam, ali pad veoma retko naškodi bebi.“

I još bih sebi rekla: „Prestani da se valjaš po podu spavaće sobe i idi u bolnicu!“ Кada sam prvi put bila trudna (prebacila sam 9 dana preko termina) mislila sam se da kontrakcije koje sam osećala ne dolaze u pravilnim razmacima, te da stoga ni porođaj nije stvarno počeo. Plašila sam se da ću doći u bolnicu i da će me vratiti kući zbog lažnih kontrakcija, zbog čega će mi se svi smejati. Najzad je moj muž Erik odreagovao kako treba rekavši: „Nikad dosada nisam video porođaj, ali rekao bih da ovo mnogo liči na to kako ga ja zamišljam“. Ubedio me je da treba da odem na pregled. Кada sam stigla u bonicu, bila sam otvorena 10 prstiju. Moj savet svim budućim mamama bio bi: „Кad niste sigurne, svakako proverite.“ Iz ove perspektive moj najvažniji savet budućoj mami Hajdi bio bi: „Ne plaši se. Zastani, uživaj u mirisu svoje bebe – jer jako brzo porastu.“

Кoje pitanje buduće mame najčešće postavljaju?

DA LI JE OVO NORMALNO? Da li je normalno da osećam metalni ukus u ustima kao da sam lizala kovanice? Da li je normalno da imam ogroman seksualni poriv sada kada sam trudna? Da li je normalno da nemam nikakav seksualni poriv? Da li je normalno da mi često curi krv iz nosa … da mi je svejedno što sam trudna, da me svrbi stomak, da imam bubuljice na leđima, da sam srećna u jednom trenutku a već sledećeg neraspoložena? Da li je normalno da se često upiškim, da sam puna gasova…

Saznanje da je neki simptom normalan – a spektar normalnosti je veoma širok – pruža ogromnu podršku i sigurnost, kao i saznanje da nešto može biti normalno, ali da ipak treba proveriti s lekarom da biste bile sigurne. Neverovatnu utehu pruža i činjenica da niste same – niste jedina mama koja ponekad oseća ove čudne simptome. Naravno, to neće uticati da simptomi nestanu (mada predlozi koje dajem u knjizi mogu čak i to da učine), ali svakako će vam pomoći da se lakše nosite s njima.

Danas u doba interneta neuporedivo je lakše doći do informacija koje zanimaju buduće roditelje. Zbog čega su knjige poput vaše i dalje relevantne i šta je po vama prednost knjige u odnosu na internet?

U vreme moje prve trudnoće internet nije postojao, a nije bilo ni mnogo knjiga o trudnoći. Moj problem je bio što sam imala premalo informacija, premalo odgovora na pitanja, premalo podrške za zabrinutost koju sam osećala, a nisam imala ni pouzdan izvor kome bih se obratila (osim svoje doktorke koju sam viđala jednom mesečno i nisam se baš osećala ohrabreno da joj postavljam previše pitanja). Misija knjiga „Šta da očekujete…“, moja misija, bila je da postane ta podrška, ruka koju ćete uhvatiti, glas koji će vas ohrabriti i (kad je potrebno) izvući iz ambisa. Mada je moja misija rasla i uvećavala se eksponencijalno, obuhvatajući knjige objavljene u zemljama širom sveta, kao i aplikaciju, veb-stranicu, fondaciju, projekat „Šta da očekujete…“ i još mnogo toga, njena suština se nije promenila. Danas se može mnogo lakše doći do podrške i saveta preko raznih platformi, ali svima njima je zajednički glas koji poručuje da uvek postoji neko kome možete verovati, bilo da je to knjiga „Šta da očekujete dok čekate bebu“ (koju redovno dopunjujem i obnavljam), bilo da je u pitanju aplikacija. Savremeno doba donelo je lako dostupne informacije, ali nije lako razabrati šta je od tih informacija tačno, pouzdano i precizno. Umesto premalo informacija sada se suočavamo sa previše informacija, a mnoge od njih su kontradiktorne i često predstavljene kao jedino ispravno viđenje stvari – didaktičke i osuđujuće. Želim da verujem da „Šta da očekujete…“ predstavlja bezbedno mesto, bilo da su u pitanju stranice knjige ili aplikacija.

Кao neko ko je u stalnom kontaktu sa roditeljima, šta vidite kao najveće probleme modernih roditelja?

Pre svega smatram da svako mora da pronađe sopstveni glas u tolikoj buci i pod takvim pritiscima društvenih mreža sa kojima se suočava savremeni roditelj. Treba da se odlučite za opcije koje su bezbedne i zdrave, a opet da se i vama čine ispravnim. Zbog raznoraznih „eksperata“ koji nude isključive odgovore i zbog velike količine neproverenih i nefiltriranih informacija i saveta, teško je setiti se da ste vi najbolji poznavalac sopstvenog tela, da ste vi najbolji poznavalac svoje bebe. A to je najvažije. Ne dozvolite da vas drugi roditelji, uključujući i vaše (koji možda imaju sjajne savete ali i potpuno drugačiju perspektivu), kao ni glasovi sa društvenih mreža, ubeđuju da znaju bolje od vas. Obratite se svom lekaru ili dečjem lekaru za medicinske savete, a knjizi „Šta da očekujete dok čekate bebu“ za informacije i smernice. I slušajte šta vam majčinski instinkt govori. Postoje dve apsolutne tvrdnje u roditeljstvu: gajite dete da bude zdravo i bezbedno i volite ga bezuslovno. Sve ostalo su varijacije na temu roditeljstva, a vaš način je najbolji način.

Šta biste poručili mamama iz Srbije koje trenutno čekaju bebu?

Majčinstvo je suštinsko sestrinstvo, bez obzira na to u kojoj se zemlji nalaze, bez obzira na društveno-ekonomski status, versku, rasnu ili kulturnu pripadnost ili politički profil, sve majke dele istu vezu. Sve želimo najbolje za svoju decu. Nikada nisam bila u Srbiji, ali bez obzira na jezičke prepreke osećam povezanost sa vama kao da smo sestre. I nadam se da ću moći nekom prilikom i da vas zagrlim. U međuvremenu uvek sam tu za vas, možete me naći na društvenim mrežama, na nalozima: @WhatToExpect i @heidimurkoff.

Izdavač Kreativni centar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA