Da li je mleko zaražene majke bezbedno za bebu

Majčino mleko je sigurno i iako je majka zaražena koronavirusom, ono se ne prenosi na novorođenče dojenjem, pokazali su rezultati nedavne studije istraživača sa Odeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu. Oni su objavljeni u časopisu Frontiers and Pediatrics.

Foto: Flickr

Mikrobiološke analize pokazale su da se koronavirus ne prenosi sa majke na bebu dojenjem, što je veoma važno otkriće, rekao je profesor David Lembo, direktor Univerzitetske laboratorije za molekularnu virologiju Odeljenja za kliničke i biološke nauke, italijanskoj novinskoj agenciji ANSA . istraživanje.

U istraživanju su učestvovale majke pozitivne na Covid-19 koje su se pridržavale svih zdravstvenih mera – koristeći maske za lice, održavajući higijenu ruku i redovno dezinfikujući predmete koje su koristile. Nijedno dete nije dobilo covida-19. „Rezultati su ohrabrujući i za majke i za zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju majki i dece“, dodao je Lembo.

Istraživanje podržava nedavne preporuke Svetske zdravstvene organizacije koja pozitivnim majkama savetuje dojenje uprkos nedostatku informacija. Zna se  da majčino mleko poboljšava imunološki sistem bebe.

Lembo je istakao da se antivirusno delovanje majčinog mleka godinama proučava na Univerzitetu u Torinu, a prema njegovim rečima, otkriveni su neki novi aktivni sastojci koji mogu zaštititi novorođenče od virusnih infekcija. „Zbog toga je dojenje, osim u posebnim slučajevima, važan izvor zdravlja novorođenčeta i izuzetno važno za jačanje imuniteta deteta“, zaključuje italijanski stručnjak.

Moj pedijatar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA