Da li je kvalitet mleka isti prilikom dojenja i izmalzanja u flašicu?

Da li se kvalitet humanog mleka samnjuje nakon izmlazanja, kao i nakon zamrzavnja i odmrzavanja, otkrila su nova istraživanja.

Foto: Privatna arhiva

Nova istraživanja pokazuju da postoji mogućnost da se kvalitet humanog mleka samnjuje nakon izmlazanja, kao i nakon zamrzavnja i odmrzavanja. Takođe, autori istraživanja su došli do zaključka da vrsta mleka ima direktan uticaj na indeks telesne mase kod novorođenčeta.

Korist direktnog dojenja je postepeno povećanje bebine telesne težine i niži indeks telesne mase u periodu od tri meseca.

„Majke koje izmlazaju mleko ulažu napor i ne želim da steknu pogrešan utisak da to mleko nije korisno. Ali, postavlja se pitanje da li je izmlazano mleko jednako dobro kao i mleko koje beba dobije direktnim dojenjem. Takođe, pitamo se i šta je najbolje da učinimo kako bismo pružili veću podršku majkama ukoliko je to ono što žele“, navela je autorka istraživanja Megan Azad.

Od 2.500 novorođenih beba,  bebe sa najnižim indeksom telesne mase i 12 meseci starosti bile su one koje su direktno sisale i nisu se hranile nikakvim formulama, a koja su takođe počele da jedu drugu hranu između petog i šestog meseca života.

Istraživanje je pokazalo da je prekid dojenja pre šestog meseca direktno povezan sa bržim povećanjem telesne težine, većim indeksom telesne mase nakon 12 meseci života, kao i da postoji trostuko veći rizik od gojaznosti u odnosu na slučajeve direktnog dojenja.

„Drugi podaci su pokazali da ukoliko dete ima povišeni indeks telesne mase u ranoj fazi života to dovodi do gojaznosti kasnije u životu“, kazao je Lars Bode.

Mehanizam koji je odgovoran za to što je direktno dojenje bolje od mleka koje se izmlaza,  još uvek nije zvanično jasan. Moguće je da se nešto događa sa sastojcima mleka kada se ono ohladi, zamrzne ili odmrzne. Možda i čin dojenja omogućava bebama da bolje kontrolišu količinu mleka koju konzumiraju. Naučnici su istakli da istraživanje podržava tezu da je direktno dojenje bolje i zahtevaju od poslodavaca da obrate pažnju na roditeljsko odsustvo i podršku majkama.

U SAD-u mnoge majke moraju na posao nekoliko nedelja nakon porđaja, tako da, ukoliko žele da hrane decu svojim mlekom, moraju da koriste pumpice. SAD su u grupi od tri države koje ne nude plaćeno porodiljsko odsustvo.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje direktno dojenje beba do šest meseci, a dojenje se može nastaviti uz dodatnu hranu do druge godine. Dojenje smanjuje i rizik od brojnih infekcija, dijabetesa, astme i drugih bolesti.

Izvor: klix.ba

2
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram