Da li je guralica za prohodavanje bolji izbor od dupka

Da li je guralica za prohodavanje bolji izbor od dupka

Stručnjaci kažu da je prirodnije, sigurnije, ali i zdravije ostaviti dete da se igra na podu nego ga staviti u dubak. A da li je isti slučaj sa guralicama?

Prva godina života je period najintezivnijeg motornog razvoja deteta. U tom periodu beba uči da se okreće sa leđa na stomak i obrnuto, da sedi i puzi, uspravlja se u stojeći položaj, da bi kao vrhunac svega toga na kraju prohodala samostalno.

– Kretanje i potreba za istraživanjem sopstvenih mogućnosti, kao i prostora u kome boravi, podrazumevaju da se detetu omogući čvrsta ravna podloga, tepih i puzle već od četvrtog meseca. Dete se podstiče na kretanje tako što mu se nudi igračka koja mu je interesantna. A to znači da ne treba da se stavlja u određen položaj da bi ga naučilo, kao što je sedenje ili stajanje. Najbolje je da dete samo kroz veliki broj pokušaja nauči da u određenom uzrastu koristi motornu šemu koja je najoptimalnija da bi došlo do željenog cilja. To je način na koji mozak uči – objašnjava dr Danijela Vukićević, fizijatar na klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Kad dete stavimo u dubak ili ga vodimo za ruke onemogućavamo mu da istražuje sopstvene mogućnosti i da izgradi sopstveni osećaj gravitacione sigurnosti. Upravo u tome i jeste najveći problem dupka.

– Roditelji decu stavljaju u dubak najčešće od sedmog meseca jer se tad uočava želja deteta da cupka u krilu. Naravno da je to zabavno i odraslima i deci, ali to je period kad dete treba na podu da uči okretanje, odizanje karlice od podloge i da se samo postavi u četvoronožni položaj. Ovo je pravo bogatstvo pokreta i istraživanja i to je za dete mnogo bolje od sedenja u dupku, u kom ono samo ide napred-nazad bez korišćenja trupa i ruku za oslonac. A naravno da se deca raduju stajanju i da roditeljima predstavlja odmor kad dete malo stave u dubak – kaže dr Vukićevićeva.

Prema njenim rečima, deca koja u dupku provode dosta vremena kod fizijatra dolaze zbog hoda na prstima, trapavosti i čestog padanja na glavu jer ne umeju da brzo ispruže ruke i tako se zaštite. Dubak predstavlja opasnost i zbog toga što zbog raznih prepreka po kući, kao što su pragovi, ivice tepiha ili igračke, može doći do prevrtanja deteta iz dupka i nezgodnog padanja. Zato je sigurnije, prirodnije i zdravije ostaviti dete da se igra na podu nego ga staviti u dubak.

– Većina roditelja koristi dubak jer misle da su tako njihova deca bezbednija nego da ih ostave na podu gde mogu da otpuze gde hoće. Međutim, dubak nije bezopasan i u prilog tome govore i brojna istraživanja u mnogim zemljama. A ona pokazuju da u poslednje dve decenije svake godine hiljade dece završi u bolnici zbog raznih nesreća izazvanih korišćenjem dupka – ističe naša sagovornica.

Zbog svega navedenog umesto dupka bolje je da detetu date guralicu za bebe, ali tek onda kad ono postane stabilno u samostalnom uspravljanju i kad može da napravi korak, dva bez pridržavanja. Prednost guralica je u tome što se dete celim stopalom oslanja o pod i na taj način jača strukturu stopala, a jedina mana im je što su lake i mogu dovesti do toga da se dete prevrne napred i padne. Zato je važno da roditelj uvek bude u blizini deteta.

Izvor: Blic Žena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram