Da li igračke oružje podstiču agresivnost kod dece

Da li je u redu da se deca igraju s igračkama oružjem? Da li se radi o bezazlenoj zabavi ili se takvim igračkama deci šalje pogrešna poruka? Mišljenja su podeljena.

pištolj igračka

Igračke oružje su nekada bile nezaobilazne u odrastanju dečaka – pištolji, lukovi i strele, kupljeni ili improvizovani u igrama kauboja i indijanaca, gusarskih mačevanja i sl. Danas ih, zbog sveprisutnog nasilja, mnogi roditelji izbegavaju i pitaju se de li je dobra ideja da dete ide uokolo i igra se ubijanja.

Mnogo stručnjaka i roditelja smatra da igračke pištolje nije poželjno imati u kući jer deci šalju pogrešnu poruku. Psihijatar Carole Lieberman tvrdi: “Igračke-oružje podstiču na nasilnu igru. Deca vide da se pištolji i puške koriste na televiziji, u filmovima, video igricama i sl.  oni žele oponašati svoje heroje, iako još ne razumeju šta  smrt zapravo jeste”.

Drugi smatraju da su igračke pištolji u redu ukoliko se detetu objasni, od trenutka kad je dobilo takvu igračku, da postoji bitna razlika između igračke i pravog oružja. Dr. Cammi Balleck smatra da plastično oružje može imati svoje mesto među dečjim igračkama.

“Svi moji vršnjaci su se oduvek igrali takvim igračkama. Roditelji treba da objasne deci razliku između igračke i pravog oružja i opasnosti koje oružje donosi. Baš kao što će objasniti deci kako makaze koje koriste odrasli mogu biti opasne, kao i da se trebaju držati dalje od drugih oštrih predmeta u kući, šporeta i električnih utičnica. Tako će deca znati što treba da urade ako naiđu na pravo oružje u kući rođaka, prijatelja ili negde drugo”,pojasnila je ona.

Stručnjaci smatraju da agresivni impuls nije isto što i nasilje, odnosno da ljudi imaju evolucijski urođene agresivne impulse, dok je nasilje agresija koja je potisnuta i nagomilana, koja nije “prerađena”.

Istraživanja pokazuju da roditelji ponekad treba da puste decu da prerade svoje emocije kroz zamišljenu igru, kako to ne bi prenosili na svakodnevni život i odnose s vršnjacima.

To svakako ne znači da se preporučuje kupovina igračke oružja, već da se ne treba mešati u razne druge igre koje nam se na prvi pogled ne sviđaju, jer to ne znači da će nam deca odrasti u nasilnike, već upravo suprotno. Sve, naravno, do neke mere. Ako dete ispoljava agresivnost, potrebno je potražiti savet stručnjaka.

Zato je najvažnija uravnoteženost u porodici. Osnov zdrave porodice je u komunikaciji, promišljenosti, stabilnosti njenih članova i osećaju sigurnosti. Ljubav, opraštanje, saosećanje, samopouzdanje i samokontrola stvaraju osećaj poštovanja spram vlastitog i tuđih života.

Važno je i jasno postavljanje granica, koje uključuje i biranje sadržaja koji su putem medija dostupni deci.

Ukoliko dete odrasta u takvom okruženju, pištolji na vodu najverovatnije neće podsticati agresivnost već će ostati sećanje na smeh i zabavu koje je proizvela voda. Bez obzira na to, roditelji imaju pravo da odbiju da igra ima bilo kakvu povezanost s nečim što simbolizuje agresiju.

Bez obzira što odlučili, razgovarajte sa svojom decom i nenametljivo pratite njihovo ponašanje uvek, pa i tokom igre. Samo ćete na taj način moći dobro upoznati ljude prema kojima imate veliku odgovornost i tako odlučiti koji je pravi izbor.

Lukin portal

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA