Da li beba može previše da spava i da li je treba buditi zbog hranjenja

Novorođenče prosečno spava oko 16 sati dnevno, ali kod nekih beba to može biti od 18 do 20 sati, pa i više.  Ako je beba često pospana, pitate se da li spava previše

Foto: Flickr

“Ponekad u prvom mesecu života bebe mogu biti često pospane”, objašnjava pedijatar S. Daniel Ganjian. Problem nije to što beba spavai nego se radi o količini hrane koja je potrebna bebi. Važno je da beba dovoljno jede, bez obzira koliko spava. Za bebu koja se hrani majčinim mlekom to znači da jede od 8 do 12 puta na dan, a za bebu hranjenju mlečnom formulom od 5 do 8 puta dnevno.

Da li treba  bebu buditi zbog hrane?
“Ako je beba starija od nedelju dana i ponovno je došla do svoje porođajne težine zdravim tempom, u redu je pustiti da spava”, objašnjava Diana West, savetnica za dojenje u organizaciji La Leche League International. U stvari prema Američkom udruženju pedijatara, većinu zdravih beba ne treba buditi za hranjenje. “Ako novorođenče u prvoj ili drugoj nedelji  spava više od tri sata u kontinuitetu, a vaš pedijatar nije zadovoljan ritmom kojom beba dobija na težini, može se preporučiti buđenje bebe radi hranjenja. Ovo posebno važi za bebe koje su rođene prerano ili imaju kardiološke probleme”, objasnio je Peter Greenspan,  pedijatrije Opšte bolnice Boston .

Šta bebina porođajna težina zaista sve otkriva?

Pedijatar će meriti detetovu težinu na svakoj kontroli da bi pratio napredak bebe. “Ako vidimo da beba dobija  dovoljno na težini, to znači da dovoljno jede i nema potrebe da se budi zbog hranjenja. Ali potrebno je nekoliko nedelja nakon porođaja kako bi pedijatar imao dovoljna podatakta o rastu i preporuci za hranjenje. Do tada je nabolje  da vaše novorođenče jede svaka dva, tri sata”, objašnjava Ganjian.

Saveti za nežno buđenje zbog hranjenja
Ako je beba potpuno zdrava, a voli da spava, slavite činjenicu da imate dobrog spavača. Međutim, ako je ipak potrebno probuditi malog spavača kako bi ga nahranii donosimo nekoliko  taktika za nežno buđenje:

Odmotajte bebu – ponekad je samo malo potrebno da se beba razbudi. Skinite pokrivač, a onda bi beba mogla osetiti hladnoći i otvoriti oči.
Promenite bebi pelenu – malo osveženje može pomoći bebi da se lakše razbudi.
Stavite bebu na čvršću podlogu –  na mesto gde bi joj moglo biti malo ‘neprijatno’ što bi je moglo podstaknuti na buđenje, ovo je preporuka savetnice za dojenje Leigh Anne O’Connor.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA