Da li bake više vole unuke od sopstvene dece?

Prema nedavno provedenoj studiji, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti. Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego sopstvenoj deci

baka px

Foto: Pixabay

Bright Side predstavlja razloge zbog kojih je to tako:

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, pre svega od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti menjaju. Deca su vam odrasla i nemate potrebu da im stalno pomažete. Napokon imate vremena biti sa svojim unucima. Sada ste bliži penziji nego kad ste bili roditelj ili ste već u penziji i možete iskoristiti to vreme da naučite svoje unuke sve što znate.

Bake nisu kritične kao roditelji

Obično je deci jako lako zavoleti svoje roditelje jer žive s njima i dele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji često mogu biti jako kritični prema svojoj deci, što frustrira obe strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju decu. Bake se uvek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritikovanjem.

Za svoje unuke mogu uraditi sve što nisu za svoju decu

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom decom. Mogu analizirati gdje su emocionalno pogrešile sa svojom decom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplikovana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za detetovu edukaciju i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu. Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i saveta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA