Da dete zavoli muziku

Mališane nije uvek lako zainteresovati za sviranje, a muzička škola zahteva posvećenost i dosta vremena. Neka isproba nekoliko pre nego što odabere pravi instrument

Deca koja sviraju pokazuju bolje rezultate i imaju veći koeficijent inteligencije od svojih nemuzikalnih vršnjaka. Učenje muzike stimuliše mozak da bolje razume matematiku i tehničke nauke, dokazao je svojevremeno američki matematičar i naučnik Martin Gardner iz Braunovog univerzitetskog Centra za studije ljudskog razvoja.

Međutim, roditelji dobro znaju da mališane nije lako zainteresovati za instrumente, a muzička škola traži posvećenost, disciplinovanost, koncentraciju i mnogo vremena. Roditelji ovde igraju ključnu ulogu, evo šta stručnjaci savetuju:

* Izbor instrumenta je najvažniji da bi dete želelo da svira. Ako je izvodljivo, neka isproba nekoliko pre nego što odabere pravi. Često im jedan instrument deluje zanimljivo, pa se “zalepe” za njega iako ga je teže savladati.

* Roditelji bi trebalo aktivno da učestvuju u muzičkim časovima deteta, da ih pitaju koje melodije uče, kakve veštine su savladali, znaju li pojedinosti o kompozitoru čije delo vežbaju… Poželjno je da stalno govore najmlađima da će im se trud isplatiti i hrabre ih da ne propuštaju časove.

* Od presudnog značaja je i izbor nastavnika. Važno je da bude inspirativan, strpljiv i da ume da prenese znanje.

* I odabir kompozicija utiče na decu koja uče muziku. Klasici su najznačajniji, ali deca više vole da sviraju popularne pesme.

* Roditelji bi trebalo da budu najveća podrška, da uvek imaju vremena da slušaju muziciranje svog deteta i pomognu mu da savlada veštine.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA