Crna zova u prevenciji i terapiji virusnih infekcija

Za razliku od većine lekovitog bilja, crna zova (Sambucus nigra) ima veoma dugu istoriju upotrebe u medicinske svrhe.

Ova vrsta zove se najviše od svih drugih, upotrebljava kao veoma delotvorno terapeutsko sredstvo za virusne respiratorne infekcije, zbog čega je ona sve poznatiji lek za lečenje prehlade i gripa, kao i ostalih sličnih virusnih bolesti.

Mehanizam dejstva crne zove

Kako je dokazala studija objavljena u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, komponente ploda crne zove demonstriraju različita terapeutska svojstva u borbi protiv virusne infekcije gripa.

Ta terapeutska svojstva su direktna i indirektna:

  • Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine i na taj način onemogućava vezivanje za ćelije i ulazak u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.
  • Svojim indirektnim svojstvom ekstrakt ploda crne zove deluje tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više inflamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju, odnosno na ulazak patogena u organizam.


Crna zova jača imunitet

Upravo svojim indirektnim svojstvom crna zova deluje na jačanje imuniteta.

Redovnom konzumacijom putem suplemenata obezbeđuje se održavanje koncentracije aktivnih sastojaka ploda zove u krvi i na taj način se organizam štiti od delovanja virusa.

Primena ekstrakta ploda crne zove se preporučuje putem preparata, poput sirupa Bimunal, koji je dostupan i na našem tržištu. On sadrži ekstrakt ploda visokog kvaliteta, a proizveden je u kontrolisanim proizvodnim uslovima, savremenom tehnologijom.

Preporučena doza za jačanje imuniteta je 5ml sirupa Bimunal dnevno, za decu stariju od godinu dana. Za decu stariju od 10 godina se preporučuje doza od 10ml, a za odrasle 15ml dnevno.

Preporuke su sačinjene na osnovu koncentracije, gde 15ml sirupa sadrži 100,5 mg aktivne supstance ekstrakta ploda crne zove, što je ekvivalentno 1g svežeg ploda zove.

Šta ako ipak dođe do virusne infekcije – antivirusno dejstvo

Ukoliko do simptoma virusne infekcije ipak dođe, zbog sprovedene prevencije simptomi će biti blaži. Pri pojavi prvih simptoma virusne infekcije dozu treba povećati.

Preporučena dnevna doza sirupa Bimunal za lečenje gripa, prehlade i drugih virusa je 10ml (za decu od 1 do 3 godine), a 15ml dnevno (za decu od 3 do 12 godina). Doza za decu stariju od 12 godina je 30ml dnevno, a za odrasle 45ml.

Što se ranije primeni, efekat je izvesniji i povećava se verovatnoća za zaustavljanje virusne infekcije. Klinički je dokazano da primenom u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma, ekstrakt zove efikasno deluje na virus.

Novija istraživanja su pokazala zapanjujuće rezultate kada je dejstvo ekstrakta ploda zove u pitanju. Rezultati su pokazali njegovu sposobnost da blokira replikaciju virusa, nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

 

Ublažava simptome i skraćuje trajanje bolesti

U slučajevima kada dođe do virusne infekcije, ekstrakt ploda crne zove ublažava simptome, ali i skraćuje vreme trajanja bolesti za 3-4 dana.

Dejstvo ekstrakta ploda crne zove ublažava sve uobičajene simptome virusne respiratorne infekcije – curenje iz nosa, bolno grlo, kašljanje i visoku temperaturu.

Zbog svega navedenog smatra se da je ekstrakt ploda zove veoma delotvorno rešenje za terapiju virusnih infekcija, koji ne samo da leči već i sprečava da se one komplikuju i pređu u bakterijske infekcije i to bez primene antibiotika.

Crna zova sadrži brojne aktivne sastojke

Brojne studije i analize su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, antocijanina, minerala i vitamina, koji udruženo i uspešno utiču na jačanje imuniteta i bore se protiv virusne infekcije.

Crna zova je bogata:

Vitaminom C – u 100g  crne zova nalazi se 6-35mg vitamina C što je gotovo 60% dnevne preporučene doze ovog vitamina.

Fenolnom kiselinom – polifenolom koji je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa.

Flavonoidima – crna zova sadrži sledeće flavonoide važne za zdravo funkcionisanje ćelija: kvercetin, kemferol i izorhamnetin.

Antocijaninima – Ove komponente daju voću karakterističnu tamnu crno-ljubičastu bolju i veoma su snažni antiokidansi koji ispoljavaju izražena antiupalna svojstva.

Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

http://www.ijcea.org/papers/416-N0002.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400

Barak V1, Halperin T, Kalickman I.The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518

Podeli:

Komentari

  1. Sanja says:

    Naaaajbolji to potvrđujem. Naše dete ima celijakiju, gastritis i astmu, ovaj sirup nema ni gluten čak. Zaista nema šta nismo probali, samo Bimunal deluje!❤️ Ono što je još važnije je što se nikad ne bih upustila u pravljenje soka od zove, jer crna zova ume da bude otrovna ako se nepravilno upotrebljava…. Zato beskrajno verujemo Bimunalu!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA