Crna zova – lek poznat od davnina

Za razliku od većine lekovitog bilja, crna zova (Sambucus nigra) ima veoma dugu istoriju upotrebe u medicinske svrhe. Ova vrsta zove se najviše, od svih drugih, upotrebljava za pravljenje medicinskih suplemanata, a podjednako se kao lekoviti koriste i cvet i plod biljke.

Danas se crna zova najčešće koristi kao veoma delotvorno terapijsko sredstvo za respiratorne infekcije, zbog čega je ona jedan od najpoznatijh lekova za lečenje prehlade i gripa, kao i ostalih sličnih virusnih bolesti.

Kako su mala deca, koja još uvek nemaju u potpunosti stečen imuni sistem najpodložnija ovim virusima, mnogi roditelji su upoznati sa njenim blagotvornim svojstvima.

U jednoj od brojnih studija u kojima se ispituje delotvornost crne zove, testirano je i dejstvo sirupa za decu Bimunal, koji sadrži ekstrakt ploda crne zove.

Kliničko ispitivanje, u kome je učestvovao 251 pedijatrijski pacijent je dokazalo efikasnost sirupa primenjenog u prvih 24h od nastanka simptoma.

Ispitivanje je potvrdilo da primena Bimunala skraćuje vreme trajanja virusne respiratorne infekcije i značajno redukuje sve njene simptome: curenje iz nosa, bolno grlo, kašalj i povišenu temperaturu.

Lek koji se koristio i pre nove ere

I sam “otac medicine” Hipokrat u svojim spisima navodi da je zova “lek za grudobolju”. Slična upotreba zove se beleži i u staroj Grčkoj i Rimu kod poznatih iscelitelja, farmaceuta i botaničara Dioskoridesa i Galena. Oni su zovu smatrali najlekovitijom biljkom od svih.

Upotreba crne zove kao lekovitog sredstava se nastavlja i tokom srednjeg veka.  Časna sestra Hildegard von Bingen, koja se između ostalog bavila i botanikom i medicinom, izučavala je i beležila lekovita svojstva crne zove na samom početku 12. veka. U 17. veku dr Martin Blochwich posvećuje gotovo ceo svoj radni vek dokazujući lekovitost zove. U svojim radovima on navodi 70 bolesti koje se mogu lečiti zovinim cvetom ili bobičastim plodom.

Čarobna zova

Crna zova se vekovima koristi u Evropi (Francuska 1651.god.), severnoj Africi i nekim delovima Azije i kao sredstvo kojim se zli duhovi drže podalje od ukućana, plemena, sela. Američki starosedeoci su takođe njeno dejstvo tumačili kao magiju, a koristili su je kada je neko imao groznicu ili reumatske tegobe.

Zanimljivo je da je čuveni čarobni štapić Harija Potera napravljen upravo od drveta zove (Elder Wand). Svojstva čarobnog štapića od zove se smatraju najmoćnijim u celom čarobnjačkom svetu.

 

Savremeno doba potvrdilo vekovnu tradiciju

Na samom početku 20. veka britanski botaničar Maud Grivs je napravio opsežni pregled upotrebe crne zove kroz istoriju. Tako je on došao do saznanja da je baš crna zova bila glavni lek koji su koristili botaničari, farmaceuti i terapeuti sve vreme pre nego što su otkriveni antibiotici.

Danas se crna zova koristi u konvencionalnoj medicini, najčešće kao lek za prehladu, grip i druge respiratorne virusne infekcije, ali i za jačanje imuniteta.

Najbolji efekat se postiže preparatima poput Bimunala, koji u svom sastavu sadrže i cink, jer ovaj mineral daje odličan doprinos podsticanju prirodnog procesa oporavka.

Savremene studije su pokazale da ekstrakt ploda zove deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom on blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Zbog svega navedenog, smatra se da je ekstrakt ploda crne zove veoma delotvoran lek za lečenje virusnih respiratornih infekcija kod dece.

https://hort.purdue.edu/newcrop/ncnu07/pdfs/charlebois284-292.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/#B2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/#B3

https://books.google.rs/books?id=sgcAAAAAMBAJ&pg=PA63&lpg=PA63&dq=Martin+Blokvich&source=bl&ots=lQ4RukrLDK&sig=ACfU3U3X0m3Q188nwFrZlbTY3or7GRMDwQ&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwjhnoKAmYHnAhXpwqYKHbf2Af0Q6AEwAHoECAkQAQ#v=onepage&q=Martin%20Blokvich&f=false

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA