Čokolada – pozitivni efekti slatke poslastice

Čokolada spada u jednu od omiljenih poslastica širom sveta. Koristi se u ishrani kao samostalna namirnica, ili u sklopu različitih vrsta keksa, kolača, torti i napitaka.

Foto: Pixabay

Prve informacije o korišćenju čokolade datiraju iz davnog perioda – oko 1900. godine pre nove ere. U davnim vremenima Inke i Maje koristili su delove kakaa u ishrani pomešane sa toplom vodom. Asteci su čokoladu nazivali hranom bogova. Koristili su čokoladu kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja verujući da ima natprirodne svete osobine. Tek 1847. godine čokolada dobija čvrstu konzistenciju kakvu znamo i danas, koja se pravi sa maslacem od kakaa, kakao prahom i šećerom. Čokolada od ovog perioda pa sve do današnjih dana postaje veoma popularna i omiljena namirnica među decom i odraslima.

Čokolada je bogata flavonoidima i flavanolom koji predstavljaju antioksidanse. Što je čokolada tamnija ima više flavonoida i flavanola. Kakao sadrži dopamin, feniletilamin i serotonin za koje se zna da popravljaju raspoloženje i pomažu da se osećamo dobro. Veruje se da čokolada ima pozitivno dejstvo i na proširenje krvnih sudova, poboljava protok krvi u malim arterijama i može da dovede do snižavanja krvnog pritiska. Kada se jede čokolada, treba da se izabere ona koja ima veće količine kakaa u sebi, jer je zrno kakaa ono što čokoladu čini zdravom. Kakao je bogat mineralima i vitaminima (vitamini B grupe- B3 i B12, K, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, selen..). Čokolada sadrži veći procenat vitamina i minerala od nekih drugih proizvoda, za koje se smatra da su bogate vitaminima. Masti koje se nalaze u zrnu kakaa spadaju u dobre masti – oleinska kiselina je mononezasićena omega-9 masna kiselina koja je zdrava za ljudski organizam.

Ako se odlučite da slatkiše uvrstite u svoju ishranu najbolje je da to bude čokolada ili proizvodi koji sadrže kvalitetnu čokoladu sa visokim procentom kakaa, kontrolisanog porekla (npr. Belgijska čokolada je poznata po svom kvalitetu zrna kakaa). Iako spada u zdrave namirnice ako se konzumira u malim količinama, i pored svih pozitivnih dejstava kakaa treba obratiti pažnju na količine čokolade koje se unose zbog većeg broja kalorija, šećera i masti koje sadrži. Prekomerno korišćenje čokolade može da dovede do povećanja telesne težine, pojave dijabetesa i karijesa.

Kao zdrava užina koja sadrži zrna kakaa i delove belgijske čokolade u značajnom procentu preporučuje se O’cake keks sa komadićima belgijske čokolade. Sam keks u sebi sadrži integralne hranljive sastojke, a u kombinaciji sa čokoladom ima i poboljšan ukus.

Predstavlja prirodan izvor vlakana pogodan za izbalansiranu ishranu. Komadići čokolade ovaj keks čine da bude veoma ukusan, a zbog svih benefita za unos čokolade može da predstavlja idealnu užinu u kombinaciji sa voćem. O’cake keks sa belgijskom čokoladom može da bude prvi keks koji ćete ponuditi detetu – uz poznat ukus čokolade koju dete voli lakše je prihvatiti i ukus zdravijeg keksa.

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Jaffa. Više o proizvodima  pročitajte na  Jaffa.rs/ocake

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA