Ciste na jajnicima kod devojčica: Koji su simptomi, zašto nastaju i kako se leče?

Vaša ćerka još nije dobila prvu menstruaciju, a lekar kaže da ima cistu na jajniku? Verovali ili ne, moguće je. Pogledajte zašto nastaju ciste kod devojčica i kako se leče.

Foto: Flickr

Ciste predstavljaju izrasline na jajnicima, u vidu šupljina koje su ispunjene tečnošću. Te vodene ćelije se razmnožavaju i stvaraju tanak omotač unutar kog se luči tečnost, a samim tim se povećava zapremina i veličina jajnika. Ciste predstavljaju promene koje znače blage poremećaje funkcija jajnika, a one se smatraju fiziološkom pojavom i same po sebi nisu opasne.

Zašto se ciste javljaju?

Postoje brojni razlozi zbog kojih ciste mogu nastati, a sve zavisi od uzrasta u kom nastanu. Ciste se mogu javiti i kod tek rođene bebe, a kod nekih devojčica i pre prvog menstrualnog ciklusa. Najčešće su kod žena u reproduktivnom periodu i menopauzi.

Zašto nastaju ciste na jajnicima kod novorođenčadi?

Ciste kod bebe mogu nastati u poslednjim nedeljama trudnoće majke. Najčešći uzročnik predstavlja povećano lučenje hormona u posteljici, a ti hormoni se nazivaju gonadotropini – potrebni su da bi jajnik normalno funkcionisao. Neretko male količine ovih hormona (koji su uočeni još kad je beba rođena) pređu u više vrednosti neposredno pre menstruacije devojčica i tada nastaje cista na jajniku.

Kako se leče ciste kod novorođenčadi?

Nastanak manjih cista se javlja nakon rođenja, kada fetus izađe iz majčinog hormonalnog područja. Ukoliko se cista uvećava i posle četiri meseca od rođena, ona može da ugrozi vitalne funkcije jajnika i takva situacija zahteva lečenje. Veoma je važno da se ciste veće od četiri centimetra prate i leče, kako bi se smanjio rizik od nastanka većih komplikacija. Ukoliko se desi da dođe do uvrtanja ciste ili jajnika, neophodno je hitno lečenje. Blagovremena dijagnostika i pravilno lečenje smanjuju rizik od gubitka jajnika.

Šta uslovljava nastanak ciste na jajniku kod devojčica?

Ciste na jajnicima se najčešće otkrivaju u periodu od šestog meseca do jedanaeste, dvanaeste godine. Najčešći razlog nastanka cisti je prevremeno buđenje hormona hipofize, ali mogu da nastanu i zbog načina ishrane ili ako devojčica koristi mamine kreme koje sadrže neke od hormona (na primer estrogen). Važno je da roditelji znaju da ciste nisu opasne, a potrebno je da lekar koji vodi terapiju prati dijagnozu, kako ne bi došlo do uvećavanja.

Kako prepoznati ciste kod devojčica pre prve menstruacije?

Povećanje dojki, stidna maljavost i prevremena menstruacija u 8-10 godini života, mogu biti važni pokazatelji da nešto nije u redu.

Ukoliko devojčice u ovom periodu imaju neke od simptom,a morate se javiti lekaru koji će proveriti da li je sve u redu. Ultrazvučnim pregledima najčešće se mogu otkriti ciste na jajnicima kao uzročnici prevremenog puberteta. Često se dešava da roditelji ne znaju razlog za povećanje dojki devojčica, a lekari kada odrade ultrazvučni pregled vide da se promene nalaze na jajnicima. Zapravo, jajnici su do desete godine smeštene u abdomenu, a nakon toga se spuštaju u malu karlicu. Sam položaj jajnika dozvoljava da nastane velika cista, zapremine 4 litra, a da se ne primeti ništa, sem blage nadutosti u stomaku. Ciste potiskuju creva i druge organe u blizini i nalaze svoje mesto.

Kako se leče ciste?

Pravilno uspostavljena dijagnoza je siguran put ka izlečenju. U situacijama kada su nastale komplikacije, neophodno je da se ciste prate čestim posetama lekaru i ultrazvučnim pregledima. U najtežim oblicima je neophodna operacija, a lekari se u tim slučajevima trude da očuvaju vitalnost jajnika što je moguće bolje.

Najčešća komplikacija kod devojčica predstavlja uvrtanje jajnika. Zapravo, jajnik je povezan sa jedne strane sa jajovodom, a sa druge strane sa krvnim sudom i na taj način je fiksiran sa dve strane. Uprkos tome, može doći do njegovog uvrtanja, jer se zapremina povećava, jer jajnik svojom težinom može da povuče sve oko sebe i tako dođe do uvrnuća. Ovaj problem i nije tako česta pojava, a jajnik se u takvim situacijama ne odstranjuje već može da se sačuva u celosti.

Uvrnuće jajnika ili neka druga tegoba?

Ovaj problem sa jajnicima kod dece se veoma teško razotkriva, jer su simptomi slični kao kod nekih drugih bolesti. Najčešće ljudi ciste mešaju sa slepim srevom, jer su najsličniji simptomi: bol, mučnina, povraćanje, povišena temperatura. Naravno kada dođete kod dečjeg ginekologa, on će znati o čemu je reč i pristupiće problemu i uspostaviti terapiju.

Da li ciste ostavljaju posledice?

Ukoliko ne nastanu komplikacije, ne bi trebalo da ostave bilo kakve posledice na reproduktivne funkcije polnih organa.

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA