Čišćenje tkanina u domaćinstvu čuva zdravlje

Tkanine u kući postaju leglo mikroba ako ih ne čistite redovno.
Evo liste čišćenja:

Prljave tkanine u kući su mnogo opasnije po zdravlje nego što se misli. Mogu da izazovu alergiju, hroničnu kijavicu, ekcem, – upozorava doktorka Radmila Šehić iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
Recimo dušeke na kojima spavate treba da dobro usisate svakog meseca sa obe strane. Najopasnije su kuhinjske sunđeraste krpe kojima nakon nedelju dana ni iskuvavanje ne pomaže.

Posteljina –  menjati 1  nedeljno

Razlog: Sa tela otpadaju milioni ćelija kože, koji ostaju u krevetu. Osim toga, prljava posteljina može pogoršati simptome alergije, astme i kožnih bolesti.

Jorgani i ćebad – menjati na 3 meseca

Razlog: Sve vrste prekrivača sadrže veliku količinu živih i mrtvih grinja, ljuspice kože, zrna polena, znoj, te su stoga velika pretnja zdravlju.

Dušeci – okrenuti 2 puta godišnje

Razlog: Iako toga nismo svesni, naše telo se znoji i tokom noći. Dušek upija vlagu i postaje idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Samo na jednom dušeku nalazi se više stotina hiljada grinja čiji izmet može da izazove astmu. Tu svakako treba dodati i perut iz kose i čestiece kože.

Peškiri – menjati 1 nedeljno

Razlog: Ne dozvolite peškirima da počnu neprijatno da mirišu, jer se mikrobi koji su za to odgovorni, vrlo brzo u vlažnom okruženju razmnožavaju. Posledica mogu da budu infekcije posebno kože koje se mnogo brže šire preko peškira.

Sunđeraste krpe – menjati na 7 dana

Razlog: Mesto gde vreba najviše bakterija svakako je kuhinja. Nije ni čudo što su sunđeraste odnosno truleks krpe mesta sa velikim brojem bakterija, između ostalih i sa ešerihijom koli koja je često prisutna na svežem mesu. Meki sunđeri za pranje sudova su još gori. Iz tog razloga sunđeraste krpe i sunđere posle svake upotrebe treba da operete sredstvom za pranje suodva, odobro ih isperete i ostavite da se prosuše do sledeće upotrebe, a posle nedelju dana mesto im je jedino u kanti za smeće.

Kuhinjske krpe – menjati na 1 dan

Razlog: Pune su bakterija s ruku i iz hrane i skoro uvek vlažne, što je savršena podloga za njihovo razmnožavanje. Pamučne krpe perite u mašini, na temperaturi od 60 do 90 stepeni.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA