Četiri važna saveta kako da naučite bebu da spava

Kada je uspostavljanje navika kod deteta u pitanju, u ranom detinjstvu za njihovo formiranje zaduženi su roditelji. Jedna od njih je spavanje, a daje na četiri važna saveta kako da to sprovedemo u delo.

Foto>: Savvy

Sa uspostavljanjem pozitivnih navika za spavanje treba početi od prvog dana po dolasku iz porodilišta. Razlog za to je potreba da dete samo postepeno stiče sopstvenu sposobnost smirivanja i uspavljivanja. Ukoliko dete stalno prima poruku da može da zaspi samo ako ga neko uspavljuje, ono će postepeno to prihvatiti i bez toga jednostavni ni kasnije neće umeti drugačije da se ponaša.

1.Smirenost
U osnovi sticanja pozitivnih navika za spavanje, uostalom kao i u celokupnom vaspitavanju deteta leže dve osnovne reči – smirenost i doslednost. Tako i kada je spavanje deteta u pitanju, roditelji moraju pre svega da mu prilaze smireno i da istraju u svojoj nameri. Ukoliko se ne ponašaju dosledno, već menjaju svoje stavove, oni detetu šalju poruku, da ono što je juče bilo pravilo, to već danas nije. Kako onda može da se očekuje od malog deteta da to prihvati?

2.Doslednost
Na prvom mestu je nedoslednost roditelja. Rešenje je da se beba u krevetac stavlja od prvog dana po dolasku iz porodilišta, i to dok je još budna. Nosanje, ljuljanje u naručju ili stavljanje bebe u krevet roditelja da bi se uspavala, zapravo šalje poruku detetu da ono nije u stanju da samo sebe uspava, da bez mame ne ume da zaspi. Ako se ovome doda i činjenica da se problemi ove vrste najčešće događaju noću, u trenucima nemoći, a u želji da dete što pre prestane da plače, majka detetu stavlja dojku u usta, pa se kreira i poruka da je samo uz dojku moguće da se ono umiri.

3.Rutina
Poremećaji spavanja bilo kog člana porodice, veoma utiču na funkcionisanje čitave porodice. Dolaskom bebe u kuću poptuno se menja funkcionisanje porodice. Ako dete noćima plače, a danju spava, nakon više nedelja i meseci, odnosi u kući će vrlo verovatno postajati sve zategnutiji. Sve će manje biti međusobnog razumevanja, a takva napeta atmosfera će se svakako preneti i na malo dete, pa će situacija postajati još napetija.

4.Pravo vreme
Nikada nije prekasno započeti sa uspostavljanjem pozitivnih navika za spavanje kod svog deteta. Problem je u tome, što pogrešno stečene navike za spavanje, uostalom kao sve druge loše navike, traže mnogo više vremena da bi se iskorenile i učvrstile pozitivne navike. Smatra se da je potrebno približno dvostruko više vremena da bi se pozitivna navika, kada je spavanje kod dece u pitanju, u potpunosti sprovela.

Prim. dr sci med. Veroslav Marinković, pedijatar, neonatolog, nefrolog i stručni saradnik „Škole roditeljstva Nada Lazić“

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE. 

Podeli:

Komentari

 1. Emina says:

  Poštovani ,moja beba je stara 5 meseci i zelim da je naucim da zaspi sama.Radim na tome vec 3 dana i to svakog dana u isto vreme stavim bebu u krevetac nakon 3 minuta placa dodjem i smirim je pa nakon 5 nakon 7 i td ..
  Uvek brzo zaspi ,ali imam jedan problem .Nekad se desi da nisam kod kuce i da ne mogu da je uspavam u krevetac, a beba je navikla da zaspi samo tu .Kad sam na primer kod mame ja moram da je uspavam ljuljajuci je na jastuku na nogama .
  Zato imam pitanje .Da li ce moja beba steci naviku da zaspi sama ukoliko je ne uspavam uvek u drugo vreme na isti nacin ?Kada je ucim da zaspi sama to je uvek oko 16h ali za ostalo nisam u mogucnosti.

  • MojPedijatar says:

   Beba treba da se uspava u krevecu!

   Mozete je tešiti kako želite, ali BEZ uzimsnja u ruke, BEZ hranjenja i BEZ prebacivanja u Vaš krevet.

 2. Hajdi says:

  Pozdrav. Imam bebu od 10m.Od prvog dana spava samnom u krevetu. Isključivo je dojen do 6-7m.Preko dana spava uglavnom kada smo u šetnji, i to u nosiljci,marami, itd… Kolica ne voli.
  Noću se budi da sisa, nekad 2-3 puta, a nekad 23 puta . Napredan je i veseo.
  Moje pitanje je sledeće :Nemam pitanja. Jer ništa gore navedeno nesmatram problemom. Bebe su malo bića, koje su 9.m bile u stomaku i žele bliskost i nežnost. MAME, UŽIVAJTE U SVOJIM BEBEMA, JER TAKO BRZO PORASTU.

 3. Dijana says:

  Zdravo,moja beba puni 3 meseca za 6 dana. Kada smo dosle iz porodilista beba je sama spavala u krevetcu. Medjutim 20 dana nakon rodjenja bebi su poceli grcevi, nikako nije htela da zaspi samo kod muza ili mene na stomaku ( stomak na stomak , jedino smo tako uspevali da je smirimo) i ako je stavimo u krevetacona nakon 5 minuta se probudi. Nocu spava kod nas u krevetu i nece sama nikako…cim ustanem od nje odmah se budi i place. Preko dana hoce da spava samo ako je drzim na stomaku mom, cim je spustim budi se. Sta da radim ? Kako da je naviknem da makar preko dana spava sama?

  • MojPedijatar says:

   NEMA spavanja na stomaku i NEMA spavanja sa Vama u krevetu!

   Neuporedivo je bolje i bezbednije da idplače u svom krevecu!

 4. Aleks says:

  Pozdrav, moja beba ce za koji dan 16 meseci. Od rodjenja ne spava nikako nocu. Bio je mirna beba, nije nikad imao grceve, nije hteo na ruke..ljuljanje i to..od rodjenja se sam uspavljivao u krevetcu ali se budio po 10 puta..kad je bio bas mali razumem, budio se zbog mleka…sad poslednjih 6 meseci ne razumem, svako vece je zurka do 12, 1…besan je, razumem opet , zubici izlaze ali svako vece to ne mogu da shvatim. Probala i sa rutinom…ne vredi..spavao 1 ili 2 puta preko dana , nocu isto…zaspi oko 12, 1 pa budjenje na svaka 3h..ujutru onda produzi do 9 pola 10. Vise ne znam.sta da radim..na ruke nece..neki savet…
  Hvala

 5. Sanja says:

  Poštovani, dvogodišnju devojčicu sam prestala da dojim pre desetak dana. Naučila je uz sisanje da zaspi i znala je da prespava noć, sada neće da zaspi osim u kolica. Kad je stavim u krevet da zaspi, budi se. Iz kolica ne da da se izvadi, kao da se vezala za njih otkako sam prestala da je dojim. Kako da rešim to?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA