Četiri situacije u kojima roditelj mora da dopusti detetu da pogreši

Ako nisi osetio neuspeh, nikada nećeš uspeti – toliko istinita rečenica, ali većina nas ipak strepi od neuspeha bez obzira na to što nam on na kraju može doneti dobro. Dakle, sami sebi moramo da dozvolimo neuspeh i greške, ali isto tako i našoj deci.

Foto: Canva

U sledeće 4 situacije roditelj treba da dopusti detetu da pogreši jer će ono tako da uči o životu i bolje da se u njemu snalazi.

1. Pogrešni prijatelji

Skoro svako dete ima prijatelja za kog njegovi roditelji znaju da nema dobar uticaj, ali ipak ne bi trebalo da se previše mešaju u detetov izbor.

Deca, pogotovo u srednjoj školi, “isprobavaju” prijatelje baš kao što isprobavaju razne ličnosti u potrazi za vlastitim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim tipovima i profilima ljudi.

Pročitajte i: Šta ako vam se ne dopadaju prijatelji vašeg deteta

2. Sportska i druga takmičenja

Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova deca mama i tata trebalo bi da doživljavaju kao da su deci baba i deda, a ne roditelji, savetuju stručnjaci. Što to znači?

Dete nekada mora da uči iz sopstvenog iskustva i iz sopstvenih grešaka.

Baba i deda obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u detetov uspeh na takmičenju. Ako se od deteta konstantno očekuju najbolji rezultati, to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga pa će izostati zabava i iskustvo učenja.

3. Kućni poslovi

Dete nekad mora da uči iz sopstvenog iskustva i iz sopstvenih grešaka. Na primer, ako nije pravilno napunilo mašinu za pranje sudova, one sudove koji se nisu dobro oprali moraće da opere ručno. Ako nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo ga u korpu za pranje, pa je u školu moralo u prljavoj majici, vrlo je verovatno da će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaći zadaci

Ocene i učenje su važni i roditelj mora jasno da objasni detetu šta se od njega očekuje i podsticati ga da pravovremeno uradi domaće zadatke, bilo da zadatke mora da napiše pre večere, u petak uveče, pre početka vikenda ili kakav god da je dogovor.

Ipak, detetu treba dopustiti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima i ne ”gnjaviti” ga stalno sopstvenim očekivanjima. Ako ne uradi domaći ili ne nauči gradivo, moraće samo da snosi posledice u školi.

Izvor: zadovoljna.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA