Četiri pravila vaspitanja po drevnoj tibetanskoj metodi

Odavno je poznato da su ljudi sa Tibeta mudri, strpljivi, produhovljeni, a za to je najviše odgovoran poseban način vaspitanja. Njihova deca poštuju roditelje i odrastaju u samostalne ličnosti

Foto> Pixabay

Najvažnije od svega – nema ponižavanja ni telesnog kažnjavanja. Jedini razlog što neki biju decu je taj, što ona ne mogu da im uzvrate.

Prvi period – do pete godine

Prema detetu se treba ponašati „kao prema kralju“. Ništa mu ne treba braniti, samo ga treba odvraćati. Ukoliko počne da radi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno. Dete to savršeno dobro razume. U tom uzrastu formiraju se radoznalost, preduzimljivost i interesovanje za život. Dete još nije sposobno da gradi duže logičke veze. Recimo da je razbilo skupu vazu. Ono ne razume da je za kupovinu te vaze trebalo dugo raditi i zaraditi mnogo novca. Kaznu će doživeti kao savladavanje sa pozicije sile. Nećete ga naučiti da ne razbija vaze, nego da se pokorava jačem. Zar to želite?

Drugi period – od 5. do 10. godine

U tom razdoblju se prema detetu treba odnositi „kao prema robu“. Postavite zadatke i tražite od njega da ih izvrši. Možete ga kazniti za neuspeh, ali ne fizički. U tom periodu se aktivno razvija intelekt. Dete mora naučiti da predvidi reakciju drugih na svoje postupke, da izazove pozitivan stav prema sebi i izbegne negativan. U tom uzrastu se nemojte ustručavati da ga zasipate znanjem.

Treći period – od 10. do 15. godine

Kako se odnositi prema njemu? Kao prema jednakom. Ne kao sa sebi ravnim, već upravo kao sa jednakim, budući da ipak imate mnogo više znanja i iskustva. Savetujte se s njim o važnim pitanjima, podstičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Namećite svoju volju neprimetno, „u rukavicama“, putem primera, diskusija i saveta. Ukoliko vam se nešto ne dopada, usmerite se na negativne posledice, izbegavajući direktne zabrane. U tom periodu života, formiraju se samostalnost i nezavisno mišljenje.

Poslednji period – nakon 15. godine

Poštujte ga. Kasno je da ga vaspitavate i samo vam preostaje da ubirate plodove svog vaspitanja.

Kakve su posledice nepoštovanja ovih pravila?

Ukoliko do pete godine sputavate dete, ugušićete mu preduzimljivost, aktivnost, interesovanje za život i intelekt. Naučićete ga da se bez pogovora i razmišljanja pokorava gruboj sili. Učinićete ga lakom žrtvom svih nasilnika.

Ako nastavite da mu ugađate posle pete godine, dete će ostati infantilno, neposobno za rad i bilo kakve duhovne napore.

Nastavite li da štitite dete i nakon 10. godine, ono će odrasti nesigurno, zavisno od samostalnijih drugova, koji na njega možda neće uvek vršiti dobar uticaj.

Ako ne budete poštovali dete nakon njegove 15. godine, ono vam to nikad neće oprostiti i otići će zauvek, čim mu se ukaže prilika.

Izvor: uspesnazena.com

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram