Česte roditeljske rečenice koje narušavaju odnos među braćom/sestrama

Vaspitanje deteta je složen  i težak zadatak, a podizanje više dece  čini taj proces još komplikovanijim. Ne samo da je potrebno izgraditi odnos pun poverenja sa svakim detetom, već i izgraditi njihov međusobni odnos.

Foto: Pixnio

Rečenice koje treba izbeći ako želite sprečiti takmičenje dece

“Uzmi brata ili sestru za primer”
Možda vam se čini da je poređenje sa drugim detetom dobra motivacija. Nije, ono što dete čuje je samo da njegovog brata ili sestru volite više ili da je on ili ona gori. To stvara osećaj zavisti, što može dugoročno dovesti do problema sa samopoštovanjem.

“Pazi na mlađeg brata/sestru”
Možete zamoliti stariju decu da brinu o mlađoj, ali samo kada postoji značajna razlika u godinama. Starije dete ne može zameniti roditelje. U idealnom slučaju, briga o mlađem bratu ili sestri treba doći od deteta, kao izraz njegove/njene ljubavi.

“Moraš ga/je voleti”
Nova beba u porodici može biti izvor stresa za starije dete. U njemu se može pojaviti ljubomora. Napori da starije dete zavoli mlađe samo može pojačati osećaj odbojnosti. Mnogo je bolja opcija da planirate vreme koje ćete provesti i posvetiti isključivo starijem detetu.

“Ti si stariji/a, budi pametniji”
Prisiljavanje starijeg deteta da popusti zbog  mlađeg može narušiti odnos među decom, ali i dovesti do ličnih problema starijeg deteta.

Zbog opterećenja i stalnog pritiska može izrasti u manje optimističnog i teskobnog perfekcionistu koji uvek traži odobravanje i teško gradi prijateljske odnose.

“Ko će prvi”
Bilo da je reč o kupanju ili o tome tko će prvi ući u automobil, ova fraza otvoreno poziva na takmičenje  među decom. Jedno dete uvek ćete staviti u nepovoljniji položaj.  Takmičenje za decu nije igra, a emocije uzrokovane pobedom ili gubitkom su prilično snažne. Zato je bolje decu učiti  da su tim, a ne takmičari. Vi preuzmite ulogu trećeg igrača koji gubi.

“Prestani se ljutiti”
Kad detetu branimo da iskaže neku emociju, pogoršavamo situaciju. Umesto da deci branite da se ljute ili plaču saslušajte ih, recite im da su njihova osećanja normalna i pomozite im da shvate stvari.

“Volim vas jednako”
Izraz “volim vas jednako” naglašava da ni jedno dete nema ništa posebno u sebi. Umesto toga, bolje je pohvaliti talente svakog deteta. Tako ćete učiniti da se oboje osećaju vrednima i dragocenima.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA