Centri za socijalni rad vodiće računa o mališanima čiji roditelji obole od virusa

Centri za socijalni rad moraće da pomognu deci koja su ostala bez staranja usled obolevanja roditelja koji se nalaze na bolničkom lečenju ili u karantinu-bolnici, navodi se u instrukcijama za postupanje ustanova socijalne zaštite koje je donelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Pixabay

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, obaveza centara je da, u skladu sa svojim nadležnostima, bez odlaganja toj deci osiguraju bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove, nadzor i psihosocijalnu podršku.

Između ostalog, potrebno je da maloletnoj deci postavi privremenog staratelja. Da im se obezbedi zdravstveni pregled, primeni epidemiološka mera nadležnog zavoda za javno zdravlje i obavezno testiranje na virus, ukoliko to ranije nije izvršeno.

Potrebno je i da maloletnoj deci, ukoliko se proceni da mogu da ostanu u porodičnom stanu ili kući, obezbedi nadzor i svakodnevnu ishranu, odeću i obuću, održavanje lične higijene, kao i higijene prostora.

Maloletnoj deci nižeg kalendarskog uzrasta, kojima se ne može obezbediti ostanak u porodičnoj kući potrebno je obezbediti smeštaj u srodničkoj ili hraniteljskoj porodici, a uslov za to je da je dete prethodno testirano na prisustvo virusa, da je nalaz negativan i da u porodici ne postoji obolelo lice.

Ukoliko su deca maloletna, a starija od 14 godina i ne mogu da ostanu u porodičnoj kući ili stanu ili smeštaj u hraniteljskoj porodici, potrebno je obezbediti smeštaj u ustanovi za decu bez roditeljskog staranja.

Ustanove socijalne zaštite dužne su, kako se navodi, u vanrednom stanju da sve svoje stručne, materijalne, tehničke i druge resurse stave u funkciju izvršavanja mera zaštite dece bez roditeljskog staranja.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA