Da li je bezbedno bebama bušiti uši?

Da li bebama treba bušiti uši? Da li je bolje to uraditi odmah po rodjenju ili odložiti za neko kasnije vreme? Ovo je česta dilema kod roditelja koji žele da ulepšaju svoje princeze.

Foto: Pixabay

Neki smatraju što pre to bolje, a šta kažu lekari:

Ne bušite bebama uši, to stvarno nije preporučljivo iz mnogo razloga, a lako je razumeti da bebama NE TREBA strano telo na resici, pa makar bilo i od najplemenitijih materijala. Ušna školjka se formira skoro celog detinjstva.

Postoje brojni razlozi, a ovo su tri najvažnija zašto sa bušenjem ušiju ipak treba pričekati.

Rizik od infekcije

Lekari odlažu i druge sitnije hirurške intervencije, kao što je operacija trećeg krajnika, dok dete malo ne poraste, bar do treće godine. Deca nemaju razvijen imunitet, pa i banalna stvar može da napravi problem. Tako i sa bušenjem ušiju, jer se bespotrebno deca izlažu riziku od infekcija. Dovoljno je da se na koži nalazi stafilokoka koja će se uneti u organizam prilikom buženja ušiju. Nakon toga onda sledi stafilokokna infekcija, a rana počinje da gnoji i boli. Tada jedino mogu da pomognu antibiotici.

Rizik od mehaničke povrede

Ukoliko oprema nije sterilisana,može da se javi infekcija prilikom bušenja. Ona može nastati i kasnije obzirom da se dete tokom sna vrti, okreće i minđuša može da se zakači i za jastučnicu, ili da je dete povuče ručicom. Tada može doći do rascepa resice.

Do mehaničkih povreda može doći i kasnije ukoliko se rana ne održava kako treba i javi se crvenilo koje može da se proširi i dođe do otoka. Tada se obavezno javiti lekaru, jer situacija nije bezazlena. Radi se o području glave i infekcija može da se proširi na ušnu školjku i dublje kroz ceo ušni kanal i unutrašnje uho.

Rizik od moguće alergije

Moguće je da se desi alergijska rekcija posle bušenje ušiju, i to stvara probem. Javlja se uvidu osipa ili otoka žlezdi iza uha i to je situacija kada se obavezno treba javiti pedijatru. Ovakava rekacija se najčešće javlja kod minđuša koje sadrže nikl.

Naš predlog je da odložite “bušenje” sve dok možete, a najbolje do vremena kada će beba postati dovoljno velika da se sa Vama o tome posavetuje. Tada je najbezbednije a i najsigurnije da će rupice stajati simetrično, a samim tim i nakit koji nosi.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA