Da li je bezbedno bebama bušiti uši?

Da li bebama bušiti uši? Da li je bezbedno? Da li je bolje to uraditi odmah po rodjenju ili odložiti za neko kasnije vreme?

Foto: Pixabay

Ovo je česta dilema kod roditelja koji žele da ulepšaju svoje princeze. Neki smatraju što pre to bolje, a šta kažu lekari:

Ne bušite bebama uši, to stvarno nije preporučljivo iz mnogo razloga, a lako je razumeti da bebama NE TREBA strano telo na resici, pa makar bilo i od najplemenitijih materijala. Ušna školjka se formira skoro celog detinjstva.

Postoje brojni razlozi, a ovo su tri najvažnija zašto sa bušenjem ušiju ipak treba pričekati.

Rizik od infekcije

Lekari odlažu i druge sitnije hirurške intervencije, kao što je operacija trećeg krajnika, dok dete malo ne poraste, bar do treće godine. Deca nemaju razvijen imunitet, pa i banalna stvar može da napravi problem. Tako i sa bušenjem ušiju, jer se bespotrebno deca izlažu riziku od infekcija. Dovoljno je da se na koži nalazi stafilokoka koja će se uneti u organizam prilikom buženja ušiju. Nakon toga onda sledi stafilokokna infekcija, a rana počinje da gnoji i boli. Tada jedino mogu da pomognu antibiotici.

Rizik od mehaničke povrede

Ukoliko oprema nije sterilisana,može da se javi infekcija prilikom bušenja. Ona može nastati i kasnije obzirom da se dete tokom sna vrti, okreće i minđuša može da se zakači i za jastučnicu, ili da je dete povuče ručicom. Tada može doći do rascepa resice.

Do mehaničkih povreda može doći i kasnije ukoliko se rana ne održava kako treba i javi se crvenilo koje može da se proširi i dođe do otoka. Tada se obavezno javiti lekaru, jer situacija nije bezazlena. Radi se o području glave i infekcija može da se proširi na ušnu školjku i dublje kroz ceo ušni kanal i unutrašnje uho.

Rizik od moguće alergije

Moguće je da se desi alergijska rekcija posle bušenje ušiju, i to stvara probem. Javlja se uvidu osipa ili otoka žlezdi iza uha i to je situacija kada se obavezno treba javiti pedijatru. Ovakava rekacija se najčešće javlja kod minđuša koje sadrže nikl.

Naš predlog je da odložite “bušenje” sve dok možete, a najbolje do vremena kada će beba postati dovoljno velika da se sa Vama o tome posavetuje. Tada je najbezbednije a i najsigurnije da će rupice stajati simetrično, a samim tim i nakit koji nosi.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA