Buncanje usled visoke temperature

Zašto dete od pet i po godina bunca kad ima visoku temperaturu? Kada nema povišenu temperaturu, ponaša se normalno, a ne seća se šta je pričao.

Foto: Canva

Da li je ovo znak oštećenja mozga zbog visoke temperature?

Odmah da razjasnimo – ovo nije znak oštećenja mozga usled povišene temperature. Činjenica da se dete van febrilnosti (visoke temperature) ponaša potpuno normalno, govori protiv retkih infekcija mozga – koje se izuzetno retko manifestuju «buncanjem».

Buncanje, u stvari, predstavlja kratkotrajne halucinacije, koje nastaju usled povišene temperature. Postoje i virusi koji mogu da doprinesu ovom fenomenu, a da nema prave infekcije mozga ili moždanih ovojnica (encefalitis ili meningitis). Jedan od tih je i virus koji izaziva infektivnu mononukleozu. Međutim, i drugi, njemu slični virusi, mogu da doprinesu «buncanju».. Naravno, to zavisi i od samog deteta, a «buncanje» je često živopisno i bizarno, pa se u dobrim pedijatrijskim knjigama ovaj fenomen opisuje kao «sindrom Alise u zemlji čuda».

Zato nemojte da brinete.. Kada prođe visoka temperatura, prestaće i buncanje.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Saša says:

  A moje dete se seća svega.Kad sve prodje to opisuje kao da je sobu gledala sa visine, da smo joj mi bili daleko ili niski da se plaši i uglavnom se seća svega. Molio bih za savet. Dete ima 7 godina.

 2. Sanja says:

  I sa mojim detetom isti simptomi.Ima 10 godina.???

 3. Marina says:

  Pre dva dana dečak od 5 god imao povišenu temperaturu, oko 39 stepeni. Danas u dva navrata pominje da se seća ružnog sna i počinje da plače. Izađe napolje i kao prođe ga. Sad mu smeta zvuk fena za kosu, kaže da ga isključim. A pominjao je i da imamo velike glave (mada sam pomislila da je ovo zbog naočara koje nosi). Malo sam zabrinuta. Da li ići kod doktora.

 4. Milena says:

  Postovanje..Zelim vas pitati da li sam trebala sinu od 5 godina koji je imao temperaturu dati 39 sa 4 dva sirupa ili i sirup i cepic,posto sam mu dala paracetamol i dugo je temp bila visoka svega se spustala za po par stepeni samo u roju od satipo vremena.Plasim se da nema neko ostecenje.Sta raditi u takvim situacijama

 5. Kristijana Pavkovic says:

  Postovani, dete devojcice 10 godina pod temperaturom 39 budise i pocinje da vice i place govori nerazumljivo i postavlja pitanje dali ce umreti i trese se. Imala je stomacni tegoba i povracala je dan pred visoke temperature. Molim Vas za odgovor, dali je to sve normalno ima urodjene bubrezne anomalije. U napred hvala. S Postovanjem

 6. Danijela says:

  Moja devojčica ima 5 ipo godina, tri dana ima visoku temperaturu 39 sa 6. Ujutru i uveče u glavnom se žali da je boli stomak, dva dana je povracala. Davala sam joj aktivni ugalj i cpr. je povišen. Uveče neće sirup odbija za temperaturu pa joj mažem rakiju razblazenu sa vodom. Tako skidamo temperaturu. Bunca u snu i jako je nervozna…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA