Brz test na celijakiju analizom krvi iz prsta

Analizom krvi iz prsta za 15 minuta moguće je utvrditi da li osoba ima celijakiju odnosno netoleranciju organizma na gluten u pšenici, ječmu i raži.

Brz test iz jedne kapi krvi

U korak sa svetskom privatnom praksom, ovu novu uslugu ima prvi najveći privatni zdravstveni sistem u Srbiji – MediGroup. Ranija praksa je podrazumevala vrlo neprijatan pregled creva kako bi se utvrdilo prisustvo ove bolesti pa je za decu do 3 godine kada se najčešće javlja celijakija, taj pregled bio vrlo neprijatno iskustvo i poteškoća za roditelje.

Sada brzim testom za 15 minuta analizom kapilarne krvi lekari MediGroup utvrdiće prisustvo svih transglutaminskih antitela. Ovaj test smatra se visoko pouzdanim pokazateljem glutenske netolerancije i pogodan je ne samo za testiranje dece, već i za veoma rane faze dijagnostifikovanja celijakije.

Celijakija označena kao kameleonska bolest jer se javlja bez jasnih siptoma pogađa sve veći broj ljudi. Prema poslednjim statistikama sa ovom „bolešću“ u Srbiji živi skoro 40 hiljada ljudi. Celijakiju zovu i „kameleonska“ bolest, može se ispoljiti u svakom životnom dobu i kroz razne simptome od kojih se neki teško povezuju sa nepodnošenjem glutena.

Zbog toga ukoliko imate problem sa digestivnim traktom bilo bi dobro da se testirate kako biste otklonili sumnju i počeli sa adekvatnim režimom ishrane u skladu sa rezultatima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA