Briga o unucima „podrazumeva” i viruse - Moj pedijatar

Briga o unucima „podrazumeva” i viruse

Epidemiolog dr Radmilo Petrović savetuje penzionere koji svakodnevno brinu o unucima: Stari moraju da se paze jer ulaskom unučića u kolektiv počinje i razmena virusa i bakterija

Početkom septembra najstariji sugrađani su ponovo najtraženije osobe u Srbiji, jer je sada vreme kada unuci kreću u vrtić ili polaze u školu i pomoć deka i baka je neophodna.

Nažalost, sada je vreme kada su penzioneri u najvećoj zdravstvenoj opasnosti, jer ulaskom unuka u kolektiv počinje razmena klica, virusa i bakterija koje će svakodnevno prenositi onima koji ih čuvaju.

– Svakog septembra počinje razmena klica, a najčešća je bakterija streptokok, kojih ima više od 100 različitih vrsta – kaže dr Radmilo Petrović, epidemiolog. – Čim unuci krenu u vrtić ili školu, stižu klice i već kroz 10-15 dana treba očekivati da obole svi kojima je narušen imunitet. Nažalost, najčešće su to penzioneri.

Najopasniji izvor zaraze su „zdrave kliconoše“ koje je nemoguće prepoznati i to su češće deca nego odrasli. Takođe, u kolektivima poluzatvorenog tipa ima i po 20 odsto kliconoša. Najveća opasnost preti u jesen i zimu ulaskom dece u kolektiv, a zaražena osoba je zarazna za svoju okolinu desetak dana.

– Prvi savet penzionerima koji čuvaju unuke je da čim uđu u stan operu ruke i oni i deca – ističe dr Petrović. – Tačno je da se streptokoke prenose disajnim putevima, ali i prljavim rukama. Pored toga što penzioneri unuke vode za ruku, oni nose i njihove rančeve. Dakle, higijenu treba pooštriti i decu redovno treba učiti da peru ruke.

Doktor Petrović kaže da ne treba brinuti oko izlečenja, jer je dovoljno popiti penicilin i za 24 časa kliconoša prestaje da prenosi bolest, ali terapija traje deset dana. Najopasnija su deca sa gnojnim iscetkom iz nosa i ždrela, jer infekciju šire mesecima. Doktor smatra da penzioneri kada osete prve simptome uopšte ne moraju da daju bris, jer je jasno o čemu se radi. Međutim, ukoliko roditelji ne leče decu koja neprestano šmrcaju – treba da uzmu bris svojih unuka i tako pomognu sebi i njima.

– Penzioneri su zaduženi da pomažu oko unuka i ne treba da se izvlače od obaveza, ali sebi mogu da pomognu tako što će podići imunitet – naglašava dr Petrović. – Treba unositi što više vitamina, a u jesen ima dosta jabuka i krušaka. Takođe, penzioneri koji imaju kontakt sa malom decom obavezno treba da jedu crveno voće. Dakle, ne treba kupovati belo, nego crno grožđe koje ima antioksidanse koji su preko potrebni organizmu. Posebno treba jesti maline i kupine koje su izuzetno zdrave za ljude u trećem dobu.

Uprkos potencijalnoj opasnosti od virusa koje unuci mogu da prenesu, naučno je dokazano da je za penzionere zdravo da imaju redovne obaveze oko potomstva. Unuci pomažu bakama i dekama da osveže i poboljšaju pamćenje, pa oni koji su aktivno čuvali potomke imaju neuporedivo manje šanse da dobiju Alchajmerovu bolest. Naravno, treba imati mere i kada se osete znaci umora oko čestog čuvanja unuka to iskreno saopštiti svojoj deci.

 

KAKO SE PRENOSE STREPTOKOKE

– Kapljicama iz nosa;

– dodirivanjem ruku ili predmeta zagađenih iscetkom kliconoše;

– epidemije se dobijaju zagađenom granom (mlečnih proizvoda);

SIMPTOMI

– Deca do treće godine imaju upalu nosa, ždrela i srednjeg uha;

– Deca do 15. godine imaju gnojnu anginu, pa i šarlah;

– Odrasli imaju anginu;

– Penzioneri najčešće imaju anginu i crveni vetar (glavobolja, temperatura, mučnina, otok na potkolenicama i proširenim venama), kao i uvećanim limfnim čvorovima;

BOGINjE I HERPES ZOSTER

VELIKA je zabluda da stariji ljudi herpes zoster dobijaju od dece koja imaju boginje.

– Herpes zoster je virusno oboljenje koje mogu da dobiju isključivo odrasle osobe koje su u detinjstvu preležale varičele – objašnjava dr Petrović. – Dakle, kod onoga ko je imao varičele ili ovčije boginje kao dete virus ostaje u organizmu celog života. Kada takvoj osobi padne imunitet, najčešće usled stresa, varičela zoster se ponovo pojavljuje, ali lokalno – na rebrima ili ispod pazuha. Herpes zoster je izuzetno bolan i dugo se leči, a takva osoba je godinama malaksala i ima narušen imunitet. Pored ovoga postoje i drugi virusi u toj grupi koji se pojavljuju kao herpes na nosu ili genitalne organe, a isključivi je razlog pad imuniteta kod osobe koja je ranije preležala boginje. Bake i deke od unuka mogu da dobiju samo boginje, ukoliko ih nisu preležali, a u kasnim godinama ih teško podnose.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram