Bonton koji treba usvojiti do 9 godine

Većina dece nije namerno nekulturna, nevaspitana ili nepristojna, nego još nisu upoznata s pravilima lepog ponašanja, objašnjavaju psiholozi.Ponekad deca ne shvataju da je nepristojno upadati odraslima u reč, čačkati nos ili naglas komentarisati nečiji izgled. A u svakodnevnoj jurnjavi, roditelji nemaju vremena uvek da deci približe pravila bontona (kulturnog ponašanja).

Ukoliko Vaše dete usvoji ova jednostavna pravila, ali tako da budu prilagođena uzrastu, vaspitaćete dete u saosećajno i pristojno dete,  kome će naučeno biti od velike pomoći u kasnijim životnim situacijama;

Čarobne reči:

Ako želiš da ti neko nešto da, reci “molim”.

Kad nešto dobiješ, ili ti neko pomogne reci “hvala”.

Ako daješ nekom nešto, reci “izvoli”.

Ako pogrešiš, reci “izvini”.

Ne upadaj u reč. Ne prekidaj i ne upadaj u reč dok odrasli razgovoraju osim ako nije zaista hitno. Roditelji će primetiti da nešto želiš reći i saslušaće te kad završe s razgovorom. Ako si siguran da ono što želiš da kažeš ne može da sačeka, reci “izvinite, …”. To je kulturan način da privučete pažnju odraslih.

Saznajte više: Kako da naučite decu da ne ometaju razgovore odraslih. Smem li to? Ako nisi siguran da li smeš da prekineš razgovor odraslih, pitaj odrasle za dozvolu. Tako ti posle neće biti krivo zbog svojih postupaka.

Ne volim… Izbegavaj da nabrajaš stvari koje ne voliš, osim ako te neko baš ne pita ili ti je npr. ponuđena hrana koju ne voliš. I tu se treba pristojno izraziti, npr. “Izvinite, ja ne volim ovu vrstu povrća.” Bolje je da pričaš o onome što voliš. I ti i svi oko tebe ćete te radije saslušati.

Komentarisanje drugih. Ružno je komentarisati ili ogovarati druge ljude. Ono što ti vidiš kao nečiji nedostatak, drugome možda uopšte ne smeta. Komentarisanjem nečije pameti ili izgleda, drugu osobu možete povrediti, a o sebi možete stvoriti dosta ružnu sliku.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA