Bolovi u vratu i leđima nakon porođaja

Da bi beba u porođaju prošla kroz karlični kanal, nepokretni zglobovi karlice se razmekšavaju pa čitav karlični pojas postaje labav. Ova nestabilnost i uvećanje grudi  mogu da dovedu do bolova u leđima.

usisavanje

                                ZAŠTITNI POLOŽAJI I POKRETI TOKOM OBAVLJANJA KUĆNIH POSLOVA

Zaštitni položaji i pokreti imaju za cilj da smanje opterećenje koje trpi kičmeni stub i da spreče moguće povrede mišića i zglobova koji su tokom trudnoće istegnuti i razmekšani pod uticajem hormona i povećane telesne težine.

Kada je god to moguće kičmeni stub treba da ostane prav i što manje opterećen.  Usisivači i četke moraju biti sa dugačkom drškom kako ne bi došlo do bolova u leđima i eventualnog ukočenja tokom čišćenja kuće.

Nameštanje kreveta takođe može da bude napor ako nema dovoljno prostora da se priđe sa svih strana. Ako je krevet nizak najbolje je da klekne pored kreveta jer će iz tog položaja nameštanje biti najbezbednije.

Peglanje veša predstavlja takođe napor zbog dugog stajanja u mestu kao i pranje sudova u sudoperi. Ove poslove treba raditi sa čestim pauzama i postavljanjem  kutije na podu na kojoj će biti oslonjena jedna noga.

Pranje veša u kadi kao i samo ribanje kade nikako ne treba raditi iz savijenog položaja već isključivo klečeći pored.

Pri obavljanju kućnih poslova treba voditi računa pre svega o bezbednosti ali i o zamoru koji će se kod žena koje su se nedavno porodile javiti mnogo ranije. Najbolje da sve teške poslove u kući bar u periodu babinja  radi neko drugi.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Postovanje, imam sina od 2 god. Jutros kad se probudio sve je bilo u redu, onda je krenuo da sidje sa kreveta, poceo je da vristi i pokazuje na desnu stranu vrata. To je trajalo jedno sat vremena, i prestao je da place, normalno se igrao ali kad hoce da okrene glavu u desnu stranu, krene da place i primecujem da mu je vrat ukocen. Da napomenem, da nema temperaturu, ne povraca, veseo je. Jos i to da Vem kazem da mu je curio nosic pre nedelju dana ali sad je sve u redu. Ima li razloga za brigu i je l’ bi trebalo da se javimo pedijatru. Unapred zahvalna..

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema prave procene, ali se najverovatnije radi o istegnuću vratnih mišića.

   Do.pregleda se može dati ibuprofen (Brufen) sirup

 2. Ajsa says:

  Beba mi ima 22mj.dobila je jake bolove u glavi i kicmi ,obavili smo sve kontrole u Kopenhagenu ,bila je na skenery znaci sve smo obavili bili u bolnici 9 .dana i sve u redu a ona i dalje ima bolove i trga se samo glava i kicma .