Bolest ogrebotine mačke (cat scratch desease)

Bolest ogrebotine mačke je bakterijska infekcija do koje dolazi usled ogreba mačke, najčešće mačića. Uzrok bolesti je bakterija bartonella henslae, koja se nalazi ispod noktiju mačaka i kod mačaka ne izaziva nikakve tegobe. Retko do bolesti dolazi i posle ujeda mačke. Ove bakterije su prisutne u svim delovima sveta, a češće su u toku jeseni i zime.

Foto: Canva

Nekoliko dana (3 do 10 dana) nakon ogreba mačke javljaju se otok ili papula crveno prebojena  koja se može pomešati sa ubodom insekta. Najčešće se nalazi na rukama ili nogama, redje na glavi. U narednih 1-4 nedelje može doći do uvećanja limfnih čvorova u blizini ogrebanog mesta kada limfni čvor ili grupa limfni čvorova nateknu i postanu bolni i osetljivi. Na primer, ukoliko je ogreb na ruci, dolazi do uvećanja limfnih čvorova na laktu ili pazuhu iste ruke. Oni mogu biti uvećani preko dva centimetra, otečeni, bolni, topli prilikom dodira. Kod većine dece glavni siptom i jeste uvećanje limfnih čvorova koje zabrine roditelje, a koji ni ne primete ogreb mačke kao uzrok.

Ovo je jedan od čestih uzroka limfadenopatije (uvećanja limfnih čvorova).  Bolest je uglavnom blaga, a pored uvećanja regionalnih limfnih čvorova, dete može imati i povišenu temperaturu, slabost, gubitak apetita, glavobolju i ponekad ospu.

Kao mera prevencije savetuje se izbegavanje kontakta sa nepoznatim mačkama, a ako do ogreba dodje ispiranje rane vodom, blagim sapunom i dezinfekcionim sredstvom (na primer Povidon jodom).

Da bi rana zarasla obično treba oko 3 nedelje što zavisi od dubine rane, a limfni čvorovi mogu ostati uvećani i 2-4 meseca, nekad i duže, što stvara veliku brigu kod roditelja, a nekad se na ogreb mačke i zaboravi, ako su tegobe bile blage.

U većini slučajeva terapija nije potrebna, eventualno lokalno antibiotska mast na mesto ogreba. Ukoliko se uvećanje limfnih čvorova održava ponekad su potrebni i sistemski antibiotici. Lekaru se uvek treba javiti ukoliko se rana od ogreba mačke inficira, ukoliko je duboka, ukoliko se crvenilo širi i ne zarasta uobičajeno dugo kao i ako se jave povećani limfni čvorovi.

Bolest ogrebotine mačke je nešto što treba imati na umu ukoliko dodje do uvećanja limfnih čvorova, jer je to stanje koje izaziva veliku brigu i paniku kod roditelja a sa znanjem da je ovo jedna blaga bolest sa dobrom prognozom, ako je prethodno dete bilo u kontaktu sa mačkom, može umiriti roditelje da nije reč o nekim “strašnim” bolestima na koje roditelji prvo pomisle pri uvećanju limfnih čvorova.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. mihajlo krstic says:

  Mene je danas macka tela da skoci u krilo. I nije lepo skocila i samo me bocnula i napravila mi jednu skoro nevidljivu tacku ja sam posle 20 min to isprao sa povidon jod i sapun I vodu
  Malo mi izaso plikcic koji polako nestaje
  Ali ja sam na vreme isprao

 2. Danijela says:

  Danas me.ogrebla mačka po vratu imam dvije crte.Nije bilo krvarenja ali je ostao trag.Nisam odmah isprala nego posle par sati sam našpricala sa octeniseptom.Pocela me bolit glava i imam.povišenu temperaturu.Ne znam da li je od toga ili me hvala prehlada ili od nervoze da mi se što ne dogodi od ogrebotine.Moze neki savjet?

 3. Ilda says:

  Dobro veče.U januaru me blago ogrebla mačka na glavi.Nisam znala da sam trudnica.Posle nekoliko dana sam osetila da je taj deo na glavi ima otok Sada me zabrinjava zašto još uvek taj otok stoji isto kao i prvog dana uopšte se ne povlači Da li imam razloga za brigu?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA