Birajte način na koji ćete ofarbati jaja

Nadamo se da će vam ovi saveti probuditi maštu i pomoći Vama i vašoj deci (bez obzira na uzrast) da našarate jaja baš kako želite.

Kako maštovito ofarbati uskršnja jaja

1. Kad skuvate jaja, pre nego sto počnete da ih farbate, dajte ih deci da na njima nacrtaju nešto voštanim bojicama. vostane boje2Nakon toga jaja farbajte po standardnoj proceduri. Dečiji crtež će ostati neofarban jer su voštane bojice masne i iscrtani delovi ne mogu primiti boju. Jaja premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.

2. Na skuvana jaja deca mogu nalepiti najjeftinije kineske stikere-sličice u obliku cvetova, krugova, listova, raznih likova njima interesantnih. Kada deca nalepe sličice, farbajte jaja na uobičajen način. Kada ih ofarbate, skinite sličice i dobićete unikatno išarana jaja. Na mestima gde su bile sličice-stikeri ostaće neofarbani delovi u obliku cveta, krugova, lista, Miki Mausa, zeke…  Ponovo ista jaja možete ofarbati u nekoj drugoj boji kako bi ova neofarbana polja dobila raličitu boju u odnosu na osnovu. Jaja premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast.

3. Sitno iseckajete koru belog luka. Ovlažite skuvano jaje i uvaljajte ga u sitno isackane kore belog luka, pa ga zavežite najlon čarapom. Ovde mogu da učestvuju starija deca. Pripremite boju u koju želite da ofarbate jaja (crvena, zelena), ofarbajte ih prema uputstvu. Na mestima gde je bila kora belog luka ostaće belo, tako da će jaja imati neobične šare.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-easter-decoration-eggs-wax-eastern-traditional-polish-egg-kraszanka-homemade-tradition-image36842113

4. Jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate voskom. Na jaja pokapajte tufnice od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnije, tačke i tufnice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od umešnosti i kreativnosti vasi vaše dece.

5. Znate li da deca mogu farbati jaja krep-papirom? U dubokou činiju spremite hladnu vodu sa malo sirćeta i krep papirraznobojne krep-papire, iscepkane na komadiće. Ako želite jednobojna jaja, neka ti komadi papira budu veličine, recimo lista sveske, a ako hoćete šarena jaja onda neka budu manja. Skvasite te papiriće u onu vodu sa sirćetom (jedan po jedan,da ne stoje u vodi, jer će se raspasti) i u njih zamotajte skuvana, jos vruća jaja. Vodite računa da cela površina jajeta bude prekrivena, papir neka bude zgužvan, može čak i jedna boja preko druge. Ostavite da se ohladi, ali nemojte predugo čekati, jer ako se papir skroz osuši teže ćete ga skidati. I to je sve. Ovde mogu pomagati samo veća deca.
Mali savet – ne koristite previše svetle boje ili ako već koristite recimo žutu od nje napravite samo detaljčić, a neka preovladava neka jača boja. Obavezno stavite rukavice jer će vam ruke biti “gratis” ofarbane.

6. Uzeti kore crnog luka i iseći ih na komade. Uzimati jedno po jedno navlaženo živo jaje i uvaljati ih u lukovinu. Jaja zatim vezati u najlon čarapu i kuvati lagano 20-ak minuta. Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti čarapu i lukovinu i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem. Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.

Saveti za “domaćice početnice”

Lepše će se ofarbati jaja sa belom ljuskom (pačija).
Kada vam se učini da je boja dobra izvadite ih i spuštajte u posudu sa vodom  kako se ne bi dalje kuvala od sopstvene toplote i kako se ne bi stvarali oni ružni zeleni krugovi oko žumanaca. Možete ih staviti i pod tekuću vodu. Kada se prohlade vadite ih na salvete. Osušena jaja premažite uljem ili slaninom.
Obavezno je u ove aktivnosti uključiti decu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA