Bez čega se ne ide napolje

U susret toplim, sunčanim danima da prekontrolišemo letnji accessories bez koga se ne izlazi. Sunce će izmamiti i vas i vaše mališane, ali da budete bezbedni treba se zaštiti od glave do pete.

Da krenemo redom,  od glave… šešir, kapa, kačket. Dezen i nije toliko važan koliko dizajn tj. da obod u što većoj meri pravi senku na licu. Materijal treba da bude prirodan, najbolje pamuk, svetlije boje i gušćeg tkanja. Dezen prepustite deci, ako sami izaberu radije će ga nositi.

Na red dolaze naočare.  Šta je važno pri izboru?  Treba znati da moraju imati jasno istaknut sertifikat o kategoriji filtera. Treba da imaju stopostotnu zaštitu od UVA i UVB zračenja, te ih je najbolje kupovati na proverenim mestima. Treba da su odgovarajuće veličine i  da budu udobne za nošenje.

Naočare sa samo zatamljenim staklima zbog smanjene količine svetla koje prodire u oko, izazivaju širenje zenica a time i lakši prodor štetnih UV zraka u oko, a zbog štetnog ultraljubičastog zračenja ugrožena su sva očna tkiva, zato je bolje takve naočare uopšte ne nositi.

Adekvatna odeća se podrazumeva kao i udobne sandale koje dete neće poželeti da skine, jer malo koji teren, sem plaže, je adekvatan za mladu kožu na njihovim nogicama.

Pred izlazak napolje, najvažnije je zaštiti kožu. Izaberiti neki sprej, visokog faktora zaštite, koji se lako nanosi, jer deca često nemaju vremena kada treba da idu napolje, ohrabrujte ih da ih i sami koriste na delovim tela koji su im dostupni, a vi prekontrolišite i namažite delove tela koje je dete preskočilo.

Naravno i flašica sa vodom i spremni su za igranjac.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA