Bebina koža

Nijedna mama ne voli kada se na koži njihove bebe pojavi i najmanja promena. Neke od tih promena su potpuno bezazlene, dok neke pak zahtevaju lečenje.

bebina koza

Osip od vrućine

Bebe imaju relativno malo znojnih žlezda na koži (daleko manje od starije dece i odraslih). To je samo jedan od argumenata protiv pretopljavanja beba! Kada se beba pretopli, znojne žlezde dobiju zadatak da izluče što više znoja i tako rashlade bebu. Kako ih ja malo, one se “pretovare” pa oko njih nastaje crvenilo u vidu osipa. Taj se osip može videti svuda, a ako se sa pretopljavanjem svrarno pretera, veliki delovi kože su prekriveni crvenilom. To se stručno zove milijarija (“osip od vrućine”).

Kada se beba rashladi, osip prvo bledi, pa postepeno nestaje. Ako se na vreme prepozna problem, i beba se više ne pretopljava, osip se neće ponovo javiti. Zato, nema potrebe da se bebe prekomerno oblače – ni nama ne prijaju tri do četiri sloja odeće, na sobnoj temperaturi!

Deskvamacija

“Ljuštenje” kože (stručno se naziva deskvamacija) je najčešće bezazlena, prolazna pojava, naročito ako nema drugih promena na koži (na primer crvenilo). Promena sapuna – korišćenje blagih bebi kupki, je dobar savet i nekada je dovoljan “lek” za ovaj problem. Ipak, najbolje je koristiti hidrantne kreme koje su prilagođene za nežnu dečju kožu. Koristite je posle svakog kupanja – prvo osušite bebinu kožu pa odmah premažite tankim slojem hidrantne kreme. Nemojte odmah po mazanju da oblačite bebu već ostavite da kože lepo “upije” kremu. Za to je dovoljno par minuta.

Kada nas očekuju topli dani potrebno je smanjiti znojenje koje može doprineti problemu koje  beba ima. Zato nemojte pretopljavati bebu tokom  toplih dana. Jedna od zabluda je da beba mora da ima čarapice iako je 35 stepeni!? To naravno nije tačno, a bebama godi da se rashlade, baš kao i nama.

Milije – beličaste promene

Beličaste promene kod novorođene bebe. Izgledaju kao vrh čiode i hrapave su kad se dodirnu.

milije-belicaste-promene-946.jpg

Prošlo je dve nedelje, a one ne prolaze. Pedijatar je rekao da to nije ništa i da će da prođe. Šta je u pitanju?
Radi se o milijama – potpuno bezazlenom i čestom fenomenu kod beba. One traju nedeljama (ponekad i mesecima), a prolaze bez ikakvih ožiljaka. Terapije nema, a kako nije ni potrebna, onda stvarno nema razloga za brigu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA