Bebin ručak: Karfiol i bundeva

Ovo jelo se može koristiti  za uvođenja mlečnih proizvoda ( pavlake) pod uslovom da su ostali sastojci prethodno uvedeni u bebinu ishranu. Super jelo jer slatkoća bundeve poništi kiselost pavlake.

bundeva i krafiol

Sastojci:

manji karfiol,

krompir,

deo bundeve ( muskatne tikve)

kašika pavlake

Priprema:  Krompir i  deo bundeve očistiti od kore i naseckati. Krompir naseckati na manje kocke, a bundevu na veće kako bi se skuvali u isto vreme. Cvetiće karfiola odvojiti od stabljike.

Najpre u malo vode oko 5 minuta kuvati kockice krompira, a potom dodati kocke bundeve. Kada je sve polumeko, nakon oko 5 minuta, dodati cvetiće karfiola i kuvati do mekog. Po potrebi dodati malo vode, ali samo toliko da povrće ima u čemu da se kuva.

Kad je povrće meko, ne prekuvano, izvaditi ga u bebin tanjir, izgnječiti viljuškom, ili izblendirati štapnim mikserom. Za blendiranje u blenderu je potrebna veća količina vode s čim bi dobili tečniju kašu, te se za ovo jelo to ne preporučuje.

U tako spremljenu gušću kašu dodati supenu kašiku punomasne pavlake, izmešati i poslužiti bebi da uživa.

Prema receptu iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte

Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom  postupnom uobročavanju i ishrani bebe do godinu dana.  Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. Prikazano je 115 dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno do svojih devet meseci i nakon toga do svog prvog rođendana (kad i kako je uvedena koja namirnica i koji obrok). Informacije kako da poručite knjigu možete pročitati na stranici Kuvarskog dnevnika beba Marte

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA