Bebe umeju da se šale

I bebe od 18 meseci imaju razvijen humor, razumeju šale i sposobne su da ih i same naprave, pogotovo uz duhovite roditelje. Oko šeste godine u potpunosti shvataju složenije šale

Prema jednoj britanskoj studiji i bebe od 18 meseci imaju razvijen smisao za humor, razumeju šale i sposobne su da ih i same naprave. Ukoliko ima duhovite roditelje i bebe vremenom, imitirajući ih, postaju duhovite, vedre osobe, sklone šalama, zaključak je istraživanja koje je sprovela grupa psihologa sa Fakulteta za psihologiju Univerziteta iz Kardifa.

Istraživanje je trajalo punih deset godina, a britanski psiholozi su, između ostalog, otkrili da roditelji šaljivdžije govore drugačije kada se šale ili prepričavaju neki vic. Naime, tada uvek koriste isti ton. Beba od godinu i po dana u stanju je da primeti razliku u intonaciji, a negde oko drugog rođendana, zahvaljujući promeni tona u roditeljevom govoru, ona počinje da shvata kada roditelj namerava da se našali.

I kao što dete sve uči imitirajući odrasle, ono tako, posmatrajući i osluškujući duhovitog roditelja i samo postaje duhovito i rado će se našaliti. Na primer, pokušaće da se sakrije i da vas uplaši. Ipak, tek oko šeste ili sedme godine dete je u potpunosti u stanju da shvati igru reči ili zagonetku, pa i složeniju šalu.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA