“Bebe se rađaju, a sićom nas gađaju”: Protest „Mame su zakon“

“Okupili smo se da ukažemo na to da postoje izuzetno loši efekti prilikom primene Zakona o finansijskoj podršci”

Protestno okupljanje trudnica i porodilja pod sloganom „Mame su zakon“ zbog novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim su mnoge buduće majke diskriminisane umanjenjem naknade za odsustvo sa posla, danas je održno od 17 časova na Trgu Nikole Pašića.

Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodica sa decom okupile su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su Bulevarom kralja Aleksandra i Ulicom kneza Miloša otišli do Vlade Srbije da bi ukazale na pojedine diskriminatorske zakonske odredbe, preneo je N1.

Okupljenio nose transparente sa porukama: “Bebe da se rađaju, a sićom nas gađaju”, “Kakva nadoknada takvi i transparenti”, “Beba da cveta, a bolovanje smeta”, “Mesečna nadoknada = kutija mleka”, “Zakon nam poručuje: Bežite iz Srbije”…

Ranije je, u najavi protesta, objavljeno da on nije “politički obojen” i da ga organizuju nezadovoljne trudnice i porodilje među kojima su i one koje će zbog promene načina obračuna, a na osnovu zakona koji je stupio na snagu 1. jula, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta primati veoma male mesečne iznose.

Okupljenima su se ispred Vlade obratili novinarka Tamara Spaić, trudnica Stefana Zarić, porodilja Danijela Nikolić i trudnica Milena Jovičić iz inicijative „Mame su zakon“, kao i Ana Knežević, majka deteta sa invaliditetom i predsednica udruženja „Evo ruka“ iz Zemuna, Ljupka Mihajlovska, narodna poslanica koja je učestvovala u pisanju Predloga zakona i Tatjana Macura, narodna poslanica, predlagačica izmene zakona iz inicijative „Mame su zakon“.

Okupili smo se da ukažemo na to da postoje izuzetno loši efekti prilikom primene Zakona o finansijskoj podršci, ja sam na ovaj problem ukazivala u Skupštini i u decembru i u junu, ali to je palo u senku drugih rasprava, rekla je Macura za N1.

Predali smo predlog izmene i dopune, napisali smo ga zajedno sa manje-više ljudima sa kojima smo ovde sada, a prethodno smo organizovali javne rasprave u četiri grada, navodi. Macura kaže da su pokušali da uključe i predstavnike vlasti i nezavisnih institucija, ali im se na taj poziv nisu odazvali.

Macura ističe da su visoke lestvice zadate trudnicama i porodiljama da bi ostvarile pun iznos nadoknada, da je povećana lestvica broja meseci od kad je kretao obračun – nekad je bio 12 meseci, sada je 18. U predlogu izmena zakona, kako kaže, zatražili su da se ta lestvica vrati na 12.

Macura ističe da misle da sve trudnice moraju da imaju zagrantovanu nadoknadu u visini minimalca.

“Mislimo da mora kompletno da se promeni sistem i način na koji država posmatra trudnice i porodilje… I da se otvori rasprava. Pozivamo da ministarstvo čuje ono što je problem i vrati sve u redovnu proceduru Skupštine”, navela je Macura.

Novim propisom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA