Bebe debele zbog gestacionog dijabetesa

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici iz Australije pokazalo je da su bebe koje su rodile žene koje imaju gestacioni dijabetes deblje, a što je gori nivo šećera u krvi kod majke, to će beba biti deblja.

Lekari u Garvan Institutu u Australiji proučavali su miševe da bi videli kakav efekat na potomke ima loše kontrolisan nivo šećera u krvi.

Dr Jenny Gunton je rekla da su otkrili da se mladunci majki sa dijabetesom spontano goje čak i na normalnom režimu ishrane. Štaviše, skloni su tome da jedu manje nego što je uobičajeno, ali je brzina njihovog metabolizma dosta manja, tako da manji unos ishrane ništa ne znači. Kako se mladunci goje, njihova tela su sve manje sposobna da luče i upotrebljavaju insulin, što pokazuje da se i sami nalaze u prvoj fazi razvoja dijabetesa.

Dr Sue Mei Lau tvrdi da postoji direktna veza između nivoa šećera u krvi kod majke tokom trudnoće i različitih karakteristika metabolizma deteta kada odraste. Ona je dodala da su viši nivoi šećera u krvi kod majke u vezi sa većom težinom i nivoom telesne masti kod deteta, kao i sa promenama u ekspresiji određenih moždanih neuropeptida koji kontrolišu balans energije i telesnu težinu.

Čak 10 posto žena u Australiji, a brojke su slične i u ostatku sveta, razviju dijabetes tokom trudnoće, a istraživači su rekli da ovi nalazi samo ističu to koliko je bitno da žene održavaju zdravu telesnu težinu pre i tokom trudnoće. Takođe, druge studije dokazuju da poseban režim ishrane i fizičke vežbe umanjuju rizik od gestacionog dijabetesa, kao i kasnije pojave dijabetesa tipa dva.

Izvor: Žika.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA