Beba je dobro, ali kako si ti? 3 važna saveta za nove mame

Ključ dobrog roditelja nije žrtvovanje svojih potreba zbog deteta, već suprotno. Ovo su najvažniji saveti za nove mame.

Foto: Canva

Kada majčinstvo konačno pokuca na vrata i držite svoju prelepu malu kreaciju u naručju, šta je ono što sada najviše želite? Kao druga majka, znam da je jedina stvar koja je zajednička svim majkama, odlučnost da svoju bebu očuvate bezbednu i zdravu po svaku cenu. Ovo je u prirodi svih majki, ali negde u nastavku zaboravljamo sebe!

Gubimo svoju individualnost, nenormalno opterećujemo svoje telo i um i nadamo se da ćemo funkcionisati kao superžena. Čak iako imamo na umu najbolje interese naše bebe, ovo nije preporučljivo.

Nije sebično ako izdvojite vreme za svoje hobije, uživate u hrani koju volite da jedete, gledate film, uskočite u toplu kupku i dobro se naspavate. Zvuči kao san, zar ne? Pa, i ne mora tako da bude. Sve ovo možete da uradite ako želite. Ako se osećate krivom što niste sa svojom bebom dok se opuštate ili uživate, razmislite o sledećem:

Samo zdrava majka može da hrani zdravu bebu. Vaše telo je prošlo kroz ogroman pritisak i iscrpljenost tokom trudnoće i procesa porođaja. Vaše telo se sada oporavlja i potrebna mu je pomoć u tome. Potrebna mu je hrana, san i briga, tim redosledom.

Hranite se zdravo, nikada ne preskačite obroke i uzimajte multivitamine. Odvojite vreme za jelo, bez obzira na sve. Predajte bebu drugom članu porodice dok pojedete obrok.
Spavanje zvuči kao ludi san dok u kući imate novorođenče. Teško je izdvojiti 8 sati za san, ali postoje i drugi načini. Jedna od njih je da dremnete kada i vaša beba drema. Dakle, možete spavati 1 ili 2 sata sporadično tokom dana, neizmerno će vam pomoći. Svi ostali kućni poslovi mogu da sačekaju. Dok spavate, vaše telo je u režimu oporavka. Takođe, nedostatak sna može da vas učini razdražljivom, tužnom i depresivnom.
Druga ideja je da izvučete majčino mleko, ako dojite, čuvate ga u frižideru i bebu predate partneru ili osobi koja vam pomaže u prvim danima roditeljstva, i odmorite se. Na taj način možete uhvatiti malo više sna.
Vaša beba je centar vašeg sveta, ali i vi ste pojedinac. Poštujte svoje potrebe i vodite računa o njima.Briga o novorođenčetu može da vam stvori i veliki stres. Idite u šetnju, jedite čokoladu koju volite (crna čokolada poboljšava raspoloženje), slušajte svoje omiljene pesme i odvojite bar sat vremena dnevno za ono što volite da radite i šta vas opušta. Briga o sebi će vas održati emotivno i fizički zdravim.

Sve ovo ima veoma efikasan i dugotrajan efekat na vas i pomoći će vam da pružite bolje roditeljsko iskustvo. Kada držite bebu nakon dobrog obroka, pravilnog odmora i dobrog uma, spremniji ste da brinete o njoj i obasipate je svom ljubavlju i pažnjom jer se osećate bolje iznutra.

Vaša energija odjekuje u detetu. Pozitivnost će iz vas izvući najboljeg roditelja na svetu. Ključ dobrog roditelja nije žrtvovanje svojih potreba zbog deteta, već suprotno. Što se bolje brinete o sebi, osećaćete se bolje i kada držite svoju bebu. Vaše roditeljstvo će biti prefinjenije i bolje.

Zapamtite, dobro roditeljstvo počinje u vama!

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA